A visszajáró vendégekre építenek

Nyíregyháza – Zlota Józsefet, a Falusi Turizmus Sz-Sz-B Megyei Szervezetének titkárát Szatmárcsekén értük utol, ahol a polgármesteri hivatalban éppen a február 24-25-én esedékes cinkefőző verseny szervezésével foglalkoztak, mely az idén már nemzetközi lesz. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális, történelmi és természeti látványosságokban egyaránt bővelkedik. Ez utóbbi kategória egyik legismertebb eleme a Tisza.

Ezeket a lehetőségeket ki kell aknáznunk, s az ezt célzó terveket már elkészítettük, már csak az elfogadására várunk. Vannak programjaink, amelyek a meglévő lehetőségekre támaszkodik, sőt, erősíti azokat. Ilyenek például a gasztronómiai és más jellegű rendezvények, melyeket össze kell hangolni. Erre azért van szükség, mert ha átfedés van két esemény között, akkor kioltják egymást – mondta el N. Kemenes Mária a Megyei Turisztikai Kht. igazgatója.

Statisztikát nem vezetünk a falusi vendéglátó helyeken eltöltött éjszakák számáról – tette hozzá Zlota József.Az viszont a tavaly is igazolódott, hogy a visszatérő vendégek rossz időben is eljönnek. Ehhez, persze, az kell, hogy olyan programok is legyenek, melyek nem csak a vízparthoz, a strandhoz kötődnek.

Szerencsére, főként Szatmárban és Beregben a falusi turizmussal foglalkozó emberek felkínálják a térségben található látványosságokat, s ha a szállásadó nem is tud közvetlenül biztosítani például kerékpárt, mellyel Tiszabecstől Panyoláig töltésen lehet tekerni, vagy csónakot, mellyel folyóinkon túrázhatnak, kapcsolatban van azokkal, akik a közelben ilyen eszközökkel rendelkeznek.

Emellett a horgász-, s újabban a templomturizmus is kibontakozóban van. Egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat az erdélyi és a kárpátaljai vendéglátókkal, így a határon átnyúló turizmusra lehet építeni, hiszen szívesen „átugranak” a megyében vendégeskedők például a Vereckei-hágóhoz.

Adókedvezmény

Szilvaút
A borturizmus mintájára néhány éve Vásárosnaményban létrehozták a Szatmár-Beregi Szilvautat, mely a pálinkakóstolás mellett, természetesen, kulturális látnivalókat is kínál a két tájegységben.

A készülődés időszakában vagyunk, március 9-11-én lesz Nyíregyházán a Vakáció 2007, Budapesten március végén az Utazás 2007 kiállítás. A vendégcsalogatásra néhány kitűnő kezdeményezés valósult meg az elmúlt években, mint például a Rétközi Napok, a Szatmári Fesztivál, a Jeles Napok Beregben. Ezek persze turisztikai szempontból akkor igazán sikeresek, ha több napra, akár egy hétre csalogatják a térségbe a vendégeket.

Évtizedek óta lobbizunk azért, hogy a falu szállásadók adókedvezményt élvezzenek. Nem eredménytelenül, hiszen kezdetben 300 ezer forint bevételig volt adómentes ez a szolgáltatás magánszemélyeknek, most 800 ezerig. Azt szeretnének elérni, hogy a nem szállásadók, hanem valamilyen szolgáltatást nyújtóknak – kölcsönzés, alkalmi ebéd csoportnak tájjellegű ételekből, hagyományőrző tevékenység stb. – 400 ezer forint bevételig ne kelljen adózniuk.

 

– Györke László, Kiss Béla -
hirdetés