E.ON-fejlesztésre várnak Tiszarádon

Tiszarádra 1962-ben vezették be a villanyt, s azóta nem fejlesztette a rendszert a TITÁSZ.

Ugrásszerűen megnőtt azonban azóta az elektromos árammal működő készülékek (televízió, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, stb.) száma a településen. A hálózat már nem biztosít elég áramot a készülékeknek, ezért azok gyakran tönkremennek.

A település vezetősége 2004-ben már jelezte a TITÁSZ-nak ezt a problémát, s 2005-ben el is készült az elektromos hálózat felújításának, valamint a 3. trafónak az engedélyes terve. – A jogerős építési engedély is megvan, azonban mégsem kezdődött el a felújítás. Egy pályázat révén lehetőség van a szélessávú internet kiépítésére is Tiszarádon, de az elavult hálózat gátolja a fejlődést.

A községben olyan hírek is terjednek, hogy az E-ON-nál már megvolt a pénz a hálózat felújítására, azonban ezt az összeget végül egy másik településre fordították – mondta el a község panaszát szerkesztőségünknek Papp Endréné polgármester. – A település lakói szeretnék tudni, mikor kezdődik a felújítás, mikor lesz minden igényt kielégítő hálózat a településen. Bár nagyon kis településen lakunk, azonban úgy gondoljuk, hogy a pénzünkért ugyanolyan minőségű szolgáltatást kell kapnunk, mintha Nyíregyházán vagy Budapesten élnénk.

A polgármester asszony panaszát továbbítottuk az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt.-hez, ahonnan a következő választ kaptuk. „Örömmel vettük a tiszarádiak érdeklődését, ez is mutatja, közösek a szándékaink. Társaságunk folyamatosan vizsgálja, fejleszti, korszerűsíti a villamosenergia-hálózatát. Nem csak egyes településeken, hanem a teljes, hárommegyényi szolgáltatási területünkön.

Mindezt azért, hogy a szolgáltatási színvonalat fenntartsuk, illetve biztosítsuk az új, fokozott villamosenergia-igények műszaki hátterét. A megyei napilap hasábjain oly gyakran megjelenő tervezett üzemszüneti kiértesítések hátterei is sok esetben ezek a munkák. Tiszarád vonatkozásában is elkészültek már a hosszú távra szóló fejlesztési terveink, amelyekben a község fejlődési lehetőségeivel is kalkuláltunk.

A terhelés növekedésének üteme alapján a kisfeszültségű hálózat részleges átépítése indokolt, amit a 2007-es rekonstrukciós tervünkben szerepeltetünk, a kivitelezés az év első felében várható. A létesítendő kisfeszültségű hálózaton igény esetén engedélyezni tudjuk a hírközlő rendszer közös oszlopsoros kialakítását is.”

– M. Magyar László –
hirdetés