EP-alelnök: Montenegró készen áll az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére

Kotor/Budapest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – Montenegró már eljutott abba a fázisba, hogy eredményesebben és hatékonyabban tudna felzárkózni, ha megkezdhetné a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval (EU) – hangsúlyozta csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva Surján László, aki az Európai Parlament (EP) és a montenegrói törvényhozás közösen rendezett kétnapos konferenciáján vesz részt Kotorban.

Az EP alelnöke Montenegró helyzetét ahhoz a beteg emberhez hasonlította, aki az orvos előszobájában várakozik, de nem megy be a rendelőjébe, így meggyógyulni sem tud. Surján László szerint az érthető, hogy az EU a határain belül nem akar látni “nemkívánatos problémákat”, de mint hangsúlyozta, az sem megoldás, hogy túlzottan magas akadályt állít egy csatlakozni kívánó ország elé, és csak azután ül le vele tárgyalni, ha azt már átugrotta. A Fidesz európai parlamenti képviselője úgy látja, ez a hozzáállás Európa biztonsága szempontjából sem helyénvaló.
Surján László elmondta: Montenegró abban bízik, hogy még június végén zöld fényt kapnak a csatlakozási tárgyalások. Mint hangsúlyozta, az Európai Parlament, ahogy Magyarország is, teljes mértékben támogatja azok elindítását, de a döntés az Európai Tanácsé.
Az EP-alelnök elmondta, hogy a nyugat-balkáni ország három fő célja az euroatlanti integráció, a demokrácia fejlesztése, valamint az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel vészelje át a mostani gazdasági helyzetet.
Surján László jó jelnek nevezte, hogy a kotori értekezletre meghívást kaptak és jelen voltak a szerb, a macedón és az albán kormány képviselői is. Hozzátette: ez utóbbi három balkáni országgal Montenegró meg kívánja osztani az európai integráció felé vezető úton eddig szerzett tapasztalatait.
Május végén – brüsszeli értesülések szerint – az Európai Bizottság megerősítette azt a korábban kitűzött célt, hogy Montenegró kezdhesse meg a csatlakozási tárgyalásokat az unióval. A június végi EU-csúcson hivatalosan is dönthetnek a tárgyalások megkezdéséről.

-MTI-
hirdetés