EP választás – a döntés tétje, a fiatalok jövője

Dr. Tilki Attila (balra) és Dömötör Csaba (jobbra) a találkozó résztvevői között Mándokon
Dr. Tilki Attila (balra) és Dömötör Csaba (jobbra) a találkozó résztvevői között Mándokon - © Fotó: Pusztai Sándor
Mándok – A mostani EP-választás nem négy évet határoz meg, hanem az előttünk álló évtizedeket.

– Beszélnünk kell azokról az eredményekről, amelyek érintik a fiatalok mindennapjait, életét, a tapasztalatok pedig azt bizonyítják, a tágabb politikai összefüggések is érdeklik őket. Beszélnünk kell azokról a nemzetközi vitákról, amelyekben Magyarország jelenleg részt vesz – mondta Mándokon Dömötör Csaba.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Hierotheosz Egyesület és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség meghívására vett részt a keddi ifjúsági találkozón, ahol hangsúlyozta azt is: olyan választás áll ellőttünk, amikor az a tét, hogy a meghatározó döntéseket mi magunk tudjuk meghozni, vagy mások hozzák meg helyettünk. Ez igaz az energiaárak szabályozására, az adózásra és a migránskérdésre is.

Nemzeti önrendelkezés

– A kormány arra törekszik, hogy a fiatalokat minden élethelyzetben támogassa, ilyen az ingyenes nyelv- vagy a KRESZ-vizsga, de a család­alapításnál is számíthatnak házasodási kedvezményre, és az otthonteremtési támogatást is igényelhetik – sorolta a találkozón megjelent fiataloknak az államtitkár, s hozzátette: azt szeretnénk, ha minden magyar fiatal megtalálná a számítását Magyarországon. Az Európai Parlamenti választással kapcsolatban kifejtette: a mostani választás nem négy évet határoz meg, hanem az előttünk álló évtizedeket.

Ha most kiadunk döntési jogokat a kezünkből, nem biztos, hogy azokat vissza tudjuk szerezni. Ebben az értelemben a fiatalok életét érinti majd leginkább a májusi EP-választás. A tét most az, hogy Európa nyílt társadalom lesz annak minden következményével, vagy továbbra is nemzeti alapokon áll majd.

– A nemzeti önrendelkezésről is döntünk. Nemet kell mondani a bevándorlástámogató elképzelésekre, Brüsszel egyre nagyobb összegeket szán migrációra, de azt nem a határvédelemre fordítják, legalizálni akarják az eddigi illegális bevándorlást, a magyar kormány ezzel szemben megállítani akarja azt – jelentette ki Dömötör Csaba, aki beszélt a betelepítési kvótáról, a migránskártyáról is.

Igényelhető lesz a támogatás

A találkozón dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő a fiataloknak arról beszélt, hogy tehetséggel, szorgalommal bármit elérhetnek, és példaként említette Dömötör Csabát.

– Nagy eredmény és nagyon nagy siker, hogy a falusi csokba több mint 200 megyei település került be, csak a körzetemből 86-ban igényelhető lesz a fiatalok otthon­teremtési támogatása, ami hihetetlen érdeklődést váltott ki – említette a legfrissebb, néhány napja bejelentett intézkedést. Az érdeklődésre utalva elmondta, a közösségi oldalon a bejegyzését 650-en osztották meg.

– Foglalkoztatja a jövő generációját minden olyan döntés, ami a saját sorsukról, a jövőjükről szól, milyen lehetőségek vannak számukra – mondta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: az ember véleményét kell meghallgatniuk és azt kell képviselni minden fórumon, itthon és Európában is.

A találkozón Kiss András megyei képviselő a hétfő esti párizsi eseményre, a Notre-­Dame-ban pusztító tűzvészre utalva megjegyezte: a keresztény Európa egyik jelképe, öröksége szenvedett óriási károkat. S bár nem tudjuk, mi okozta a tüzet, a május 26-ai választás tétje az is, hogy ezeket az értékeket védjük és megőrizzük.

KM
hirdetés