Érdemes igyekezni a kerti munkákkal!

Fontos, hogy a kiültetett növények megfelelő tápanyaghoz jussanak
Fontos, hogy a kiültetett növények megfelelő tápanyaghoz jussanak
Nyíregyháza – A gombabetegségek nagy része a tavaszi lemosó permetezéssel megelőzhető.


– Az utóbbi években szinte kiszámíthatatlan, hogy mikor köszönt be az igazi tavasz, míg tavaly éppen ezekben a napokban hóvihar tombolt megyénkben, az idén sorra dőlnek meg a melegrekordok – kezdte a tájékoztatást Kohán Márk.

Inkább korán, mint későn

A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint a mostani márciusi időjárás mellett a kerttulajdonosoknak sietve kell elvégezni az aktuális munkákat. Sokéves tapasztalatok alapján sokkal kisebb kockázata van a korán elvégzett magvetéseknek, palántázásoknak, permetezéseknek, metszéseknek, mint a későn vagy egyáltalán el nem végzett feladatoknak.

– Árudánkat is a leggyakrabban lemosó permetezőszerekért, vetőmagvakért, kerti szerszámokért keresik fel vásárlóink. A jó időben a lemosó permetezéssel körültekintően járjunk el, mivel vannak olyan növények, amelyeknek a korai fajtáin már megpattantak a rügyek, esetleg kis levélkezdemények is találhatóak. Ebben az esetben a téli lemosó permetezéshez használt dózisok már perzselhetik a növényeinket, ezért minden esetben kérjük ki szakember tanácsát a használt szerekkel és dózisokkal kapcsolatban. Fontos megemlíteni, hogy a lemosó permetezésekkel rengeteg későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg kertünket. A gombabetegségek nagy része ezzel megelőzhető, de tudnunk kell, hogy ezek a kórokozók nemcsak a növényeinken, hanem a fából készült padokon, karókon, kerítésen is áttelelhetnek, ezért érdemes ezeket is gombaölő szerrel lepermetezni – sorolta a tanácsokat a szakember, majd hozzátette: a növények ültetésénél általánosan elmondható, hogy ha betartunk néhány fontos tudnivalót, biztosak lehetünk abban, hogy mi mindent megtettünk a megvásárolt növényünkért.

A normál fejlődéshez

Fontos tudni, hogy a megvásárolt növényeinknek nem elegendő csupán vizet adnunk ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. A növényeknek szükségük van különböző tápanyagokra a normál fejlődésükhöz. Amit ültetéskor kispórolunk a növények gödréből, azt soha nem fogjuk tudni pótolni. A legjobb tápanyagforrás a különböző formátumokban kapható szerves trágyák, ezek kerülnek mindig a gödör aljára, de ezt a tápanyagforrást csak a második, harmadik évtől kezdi el felhasználni a növényünk. A felhasznált szerves trágyánk minden esetben érett legyen. A szervestrágya-rétegre 5-10 centiméter földet rakunk, és erre kerül közvetlenül a gyökérzet mellé talajfertőtlenítő és -indító műtrágya, mely segíti a növényünk gyökeresedését is.

TG

Címkék: , ,hirdetés