Érdemes levágni a szárakat

Akt.:
Tulipán
Tulipán - © Fotó: KM-archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A hajtásokat vágjuk vissza, így kevesebb vizet párologtatnak el a növények.


Ha szeretnénk, hogy a tavasz első napsugara gyönyörű tulipánokat és nárciszokat találjon a kertünkben, most kell elültetni a hagymás növényeket! Ha még van a kertünkben virágzó növény, akkor akár november elején is ráér elültetni a gyönyörű jácint-, nárcisz- és tulipánhagymákat. A leandert, hibiszkuszt, szobanövényeket és más mediterrán dísznövényeket vigyük be védett helyre, hiszen az éjszakai hőmérséklet már sokat árthat nekik. A mediterrán növényeket 10-15 fokos, világos helyre tegyük, csökkentsük le a locsolást és hagyjuk el a tápoldatozást is. A hajtásokat vágjuk vissza, így kevesebb vizet párologtatnak el a növények.

Fagymentes helyre

A kerti tó fölé érdemes védőhálót kifeszíteni, azokat a növényeket, amelyek számára nem elég mély a víz a teleltetéshez, szintén vigyük védett, fagymentes helyre.

Ha még van hely a kertben, most ültessük el a retket, a metélőhagymát, és ha az idő engedi a madársaláta és a spenót is vethető. Most van itt az ideje a zöldtrágyázásnak, amivel sokat javíthatunk a talaj szerkezetén. A fűmag vetésére és frissítésére is jó időpont a szeptember. Ássuk fel az üresen maradt kertrészt és az ágyásokat, valamint forgassunk be a talajba istálló­trágyát, így jövőre szép virágzó kertet kapunk. Ne felejtsük el leszedni a gyümölcsöket, például az almát és a körtét, illetve takarítsuk be a zöldségeket és a fűszernövényeket.

Edenkert.hu

Címkék: , ,hirdetés