Erdő Péter: vállalnunk kell az evangélium hirdetésének művét

Budapest, 2012. április 7., szombat (MTI) – Vállalnunk kell mindannyiunknak az evangélium hirdetésének művét örömmel, energiával és felelősséggel újra meg újra, a világ végezetéig – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nagyszombat este, húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig telt bazilikában a katolikus főpásztor úgy fogalmazott: így továbbhalad az igazság, személyről személyre terjedve, mint a húsvéti gyertya fénye a sötét éjszakában.
Erdő Péter felhívta a figyelmet arra: az egyház nagy örömhíre, a keresztény evangélium az, hogy Jézust keresztre feszítették és meghalt, de Isten feltámasztotta őt, és általa utat nyitott az embereknek az üdvösségre. Erről szól Szent Péter tanítása, ezt vallja meg a főtanács előtt, ezt magyarázza el Fülöp apostol az etióp udvari tisztviselőnek, aki ennek hatására rögtön megkeresztelkedik, és ezt hirdeti Szent Pál a zsidó és pogány embereknek egyaránt, illetve ezt vallja meg vádlottként a bírái előtt is – tette hozzá.
A bíboros szentbeszédében megjegyezte: a feltámadás megnyitja az emberek számára a jövő távlatát is, mert aki hisz Jézusban, aki őt követi, annak örök élete van, a szentségekben pedig “már most részesedünk abban az új életben, amely az üdvösségben teljesedik ki”. Aki Jézus Krisztust halottaiból feltámasztotta, életre kelti a mi halandó testünket is bennünk lakó Lelke által, ezért már most a Lélek szerint kell élnünk – mutatott rá.
Szólt arról is, hogy a húsvét öröméhez hozzátartozik a sietség, a futás, a hírvivés, azonban az egész életünk is kevés hozzá, hogy húsvét örömhírét érthetően, vonzóan, megrendítően adjuk tovább mindenkinek. A hír igazságát pedig rajtunk fogják lemérni – emelte ki.
Erdő Péter homíliájában hangsúlyozta: ha olyan örömhírünk van, ami nagyobb, mint az életünk, akkor ennek látszania kell a viselkedésünkön. Akkor olyan türelmesek, olyan szelídek, olyan megbocsátók, olyan segítőkészek, olyan önzetlenek, olyan hűségesek leszünk, hogy ez puszta földi haszonnal és józansággal nem magyarázható. Akkor meglátja rajtunk a világ, hogy a történelem legfontosabb üzenetét hirdetjük – fejtette ki.
A húsvét vigíliája szertartásának keretében megkeresztelkedőknek a bíboros azt mondta: a szent keresztséget felvevők újjászülettek Krisztus halálában és feltámadásában, a bérmálás szentségében pedig megkapják a Szentlélek különleges ajándékát is, “amely arra segít, hogy hitünket bátran megvalljuk, és hitünk szerint éljünk”.
Az ünnepi szertartás végén a hívek Erdő Péter vezetésével körmenetet tartanak a bazilika körül.

-MTI-
hirdetés