Érettek és éretlenek

Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Még akár ünnepelhetném is a szép kerek jubileumot, hiszen éppen negyven esztendővel ezelőtt érettségiztem. Hihetetlen, hogy négy évtized eltelt azóta, pedig mintha tegnap lett volna. Jól emlékszem, hogy reggel induláskor kabalaként zsebre vágtam a szüleimtől ballagásomra kapott pecsétgyűrűt, hogy velem legyen az aranyba öntött szeretetük, s erőt adjon a nehézségekhez. A gyűrű uraként szerencsém volt, hiszen a tételek között szerepelt Móricz Zsigmond munkássága is, ami nem okozott nagy nehézséget. M. Magyar László jegyzete.


Megvallom őszintén, oly sok diákhoz hasonlóan a matematikával már én is hadilábon álltam. Éppen ezért az érettségire a típusfeladatok megoldásait úgy bemagoltam lépésről lépésre, hogy végül meglepően sok pontot szereztem. Mindez persze nem nyugtatja meg azokat a diákokat, akiknek most kell bizonyítaniuk tudásukat, felkészültségüket. Izgalmuk érthető, hiszen a továbbtanulásuk, a jövőjük múlik rajta.

Lehetne sok tanácsot adni nekik, de nem akarok bölcsnek, okoskodónak tűnni. Ezért csak arra kérem a most érettségizőket: Legyenek felelősségteljesen gondolkodó, meggondoltan cselekvő, a mindennapoknak tartalmat adó érett felnőttek, ugyanakkor játékra és egy kis bolondozásra minden életkorukban kapható, vidám és huncut éretlenek!

M. Magyar László
hirdetés