Érezhető előrelépés

Érezhető előrelépés
Nyíregyháza – Bár még mindig van lemaradásunk az ország nyugati megyéihez képest, a számok egyre biztatóbbak.

Ahogy arról tegnapi számunkban részletesen beszámoltunk, lapunk negyedik alkalommal szervezte meg a Kelet-állásbörzét, az immár hagyományosnak nevezhető eseménynek ezúttal is a Continental Aréna adott otthont. A börze remek lehetőséget teremtett arra, hogy a munkáltatók és az álláskeresők találkozhassanak és megismerjék egymás igényeit.

Szakmai fórum

Az állásbörzével párhuzamosan, ahogy az már szintén hagyomány, egy szakmai fórumot is szerveztünk, melyre a régió cégeinek HR-vezetőit és munkatársait invitáltuk meg.

A gyakorlati példákból merítve elhangzott: mára olyan helyzet állt elő, amelyben a munkavállalók 43 százaléka képessé vált munkahelyet váltani. A munkaadóknak tehát sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a dolgozóik megtartására.

Ebben valóban az egyik legfontosabb a bérkérdés, de sokat számít a munkahelyi környezet és hangulat, illetve hogy mennyire illeszkedik rugalmasan a dolgozó személyes igényeihez, magánéletéhez.

Kincs, ami van

„Munkaerő – kincs, ami van” – utalt ezzel az egyik előadó arra: tíz éve még úgy nézett ki a toborzás, hogy a munkáltató megfogalmazta az elvárásait a meghirdetett állás betöltéséhez, aztán a jelentkezők tömegéből válogathatott. Ma már nincs jelentkező tömeg, ezért partnerségi alapra kell helyezni a követelményeket és az egész kapcsolatrendszert.

Varázserővel bír, ha egy cég komolyan veszi partnerséget a munkavállalóval, ha időben kivizsgálja a konfliktusforrásokat, ha gyors megoldásokat keres a problémák megoldására, és kialakítja az egészséges csapatszellemet.

A fórumon szó esett arról, hogyan változott az elmúlt években megyénkben az álláskeresők és a közfoglalkoztatásban részt vevők száma: a 2018-as adatok szerint 29 ezer munkanélkülit és 245 ezer foglalkoztatottat regisztráltak.

A munkanélküliek száma mára mérséklődött, jelenleg 23 ezer körül alakul ez a szám. A munkanélküliségi rátánk ugyan magasabb az országos átlagnál (8,8 százalék a 3,7 százalékkal szemben), de ezen a területen is tetten érhető a fejlődés. A foglalkoztatási rátánk is szépen emelkedik, jelenleg 57,6 százalékon áll (az országos 60,1 százalék).

A munkaerő-közvetítés hatékonyságának javítását szolgálja a telefonos előszűrés, míg a képzéseket szorosabban kötik a piaci igényekhez.

Az alapokkal ismerkednek

Sajnos sok olyan munkanélkülivel találkozhatunk, akik évek óta eltávolodtak a munka világától, így nincsenek tisztában az alap dolgokkal. Nem tudják, mit jelent az, hogy fix, kötött munkaidő, nem tudják, hogyan kell megjelenni egy állás­interjún, nem tudják, hogyan néz ki egy önéletrajz.

Számukra nyújt speciális mentőövet a munkaszocializációs foglalkozás, mely praktikus segítséget nyújthat az elhelyezkedésben. Elhangzott továbbá: a közmunkára szükség van, de nem lehet az a célja egy fiatalnak, hogy a közfoglalkoztatásban helyezkedjen el. Mindenkinek az az érdeke, hogy a közmunkából minél többen kerüljenek át az elsődleges munkaerőpiacra.

KM
hirdetés