Erős ellenállásba ütközik a vízumdíj emelése

Magyarország az EU-külügyminiszterek hétfői tanácsülésén ismételten jelezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy az uniós tagság perspektívájával rendelkező országok polgárainak a jelenleginél lényegesen több pénzt kelljen fizetniük a schengeni beutazóvízumért.

Magyar részről néhány napon belül már másodszor jelezték miniszteri szinten, hogy ellenzik azt a francia kezdeményezésre előterjesztett javaslatot, hogy a schengeni beutazóvízumok díjának a jelenlegi 35 euróról 60 euróra emeljék. Francia részről a megnövekedett költségekkel magyarázzák a vízumdíj-emelés szükségességét, ám miként Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter felszólalásában rámutatott, a díjemelést nem lehet csupán technikai kérdésnek tekinteni. Magyarország elsősorban attól tart, hogy a határon túli magyarok számára megnehezedik a kapcsolattartás az anyaországgal.

Somogyi, akit utóbb vagy tíz másik tagország külügyminisztere is támogatott, elsősorban a nyugat-balkáni országoknak tett ígéreteire emlékeztette az Európai Uniót, így arra, hogy nem lehet egyszerre az uniós tagság perspektíváját felkínálni nekik, és ezzel párhuzamosan megnehezíteni állampolgáraik beutazását az EU-ba. A magyar külügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a hasonló perspektívával nem rendelkező Oroszország polgárainak egy megállapodás értelmében továbbra is csak 35 eurót kell fizetniük a vízumért, miként az ukránoknak is ezt helyezi kilátásba egy, a vízumkönnyítésről szóló tárgyalássorozatra kiadott tanácsi mandátum.

Egy bizottsági tisztviselő mintegy a magyar diplomácia vezetőjének szavaira rímelve felhívta a figyelmet arra, hogy az Olli Rehn bővítési biztos által alig néhány hónapja javasolt nyugat-balkáni stratégia egyik fókusza éppen a térségbeli polgárok EU-ba történő beutazásának megkönnyítése volt. A stratégia aláhúzza, hogy például a szerb fiatalok 70 százaléka soha sem járt külföldön és a más kultúrákkal való érintkezés hiánya csak a nacionalista tendenciákat erősíti.

Somogyi Ferenc a BruxInfo kérdésére válaszolva úgy vélte, hogy a tagállamok a Tanácson belül ezután kezdődő egyeztetéseken meghatározhatják az országok, illetve az utazni vágyók olyan típusát, amelyek és akik kedvezményeket kaphatnának a vízumdíjból.
hirdetés