Erősíti az EU az együttműködést és a partnerséget Indiával

Brüsszel – Közös álláspontot fogadott el az Indiával kialakítani kívánt együttműködési és partnerségi viszony megerősítésére az Európai Bizottság és Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – közölte az uniós bizottság kedden.


Az uniós stratégia az EU-India partnerség mélyítését segíti, elsősorban a fenntartható modernizáció előmozdításával, illetve a globális és regionális kérdésekre adott közös válaszokkal.

Az Indiára vonatkozó uniós stratégia a politikai, gazdasági és az emberek közötti kapcsolatrendszer további elmélyítésével elősegíti azt is, hogy az unió és India együttes erővel lépjen fel a globális kihívások megoldásakor, valamint az üzleti lehetőségek bővítésekor.

A tájékoztatás szerint a közzétett dokumentum azon a felismerésen alapul, hogy a nagy, világméretű gazdaságok közül India bővül a leggyorsabban, és az ország fontos geopolitikai szereplővé lépett elő. A megfogalmazott javaslatokat az Európai Parlament és az uniós tanács is megvitatja.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés