Erősödő moldovai kapocs

Nyíregyháza – A diplomata megyénk több települését is felkereste.


Közel hat hónapja a Moldovai Köztársaság budapesti nagykövete Oleg Tulea, aki hétfőn Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe látogatott. A megyeházán megtartott sajtótájékoztatón kiderült: a diplomatának ez az első hivatalos útja, amely a főváros agglomerációján távolabbra vezetett.

– Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek – kezdte Oleg Tulea, aki a sajtó megjelent képviselőinek elmondta: közel negyvenöt percet tárgyalt Seszták Oszkárral, a megyei közgyűlés elnökével, érintve többek közt a magyar-moldovai kapcsolatok jövőjét.
Nemzetközi jelenlét

– Szeretnénk az eddiginél szorosabbra fűzni a két ország közti gazdasági, kulturális és diplomáciai együttműködést. Moldova igyekszik fokozatosan erősíteni a nemzetközi jelenlétét, ebben sokat segíthet nekünk Magyarország – fogalmazott Moldova budapesti nagykövete, aki hozzátette: kereskedelmi kapcsolatban állnak Oroszországgal és Kazahsztánnal is, ahogy több Európai Uniós tagállammal is. – Mivel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén sok honfitársam utazik keresztül, ezért terveink közt szerepel az, hogy Nyíregyházán létrehozzunk egy tiszteletbeli konzulátust – tette hozzá Oleg Tulea, aki arról is beszélt, hogy ösztönözni fogja a moldovai önkormányzatot, hogy minél többen vegyék fel a kapcsolatot Nyíregyházával, illetve a megye más településeivel, így akár testvérvárosi kapcsolatok is születhetnének.

– Nagyon örömteli és megtisztelő egyben, hogy Moldova budapesti nagykövete a vidéki települések közül legelőször Nyíregyházát kereste fel – folytatta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint mind a gazdaság, mind pedig a kultúra terén gyümölcsöző lehet Magyarország és Moldova kapcsolata. A hétfői sajtótájékoztatón jelen volt dr. Veres János, a megyei közgyűlés szocialista képviselője is.

– A második világháború után Encsencsről a mai Moldova területére nagyon sok embert vittek el málenkij robotra – közölte az egykori pénzügyminiszter, majd hozzátette: Oleg Tuleával a sajtótájékoztató után meglátogatják a nyírbátori kistérségben található települést.
hirdetés