Erősítik a kalózellenes harcot

A múlt heti bécsi EU-USA csúcstalálkozón a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy közös stratégia és cselekvési terv alapján lépnek fel a szellemi tulajdon védelme érdekében az Európai Unió, az USA és harmadik országok területén, ezt a célt tárgyalások zárónyilatkozatába foglalták – tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget az ASVA.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió cselekvési terve elsősorban határőrizeti és vámügyi kérdésekre koncentrál.

Az együttműködés kezdeti erőfeszítései Kínára és Oroszországra fognak irányulni, illetve Ázsia, Latin-Amerika és a Közel-Kelet szerzői jogsértések által legveszélyeztetettebb területeire.

Tervezik továbbá harmadik országok fővárosaiban működő követségeken szellemitulajdon-védelmi hálózat létrehozást, amelynek célja az információcsere elősegítésére, oktatási és technikai segítségnyújtási programokban való együttműködés, illetve az iparág jogérvényesítési törekvéseinek elősegítése.

A januárban nyilvánosságra hozott IIPA (International Intellectual Property Alliance) kiadványa szerint Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt a film- és a szoftveriparra egyaránt, mivel ott 2005-ben nyolcvanegy százalékos volt a kalózfilmek és nyolcvanöt százalékos a kalózszoftverek aránya.

Oroszországban a legnagyobb probléma, hogy a hatóságok nem tesznek lépéseket afelé, hogy csökkentsék a kalózkodást, és büntetlenül működtetnek olyan honlapokat, melyekről bárki letöltheti a kínált filmeket, zenéket, szoftvereket minimális összegért, ami az európai és amerikai filmipart és kereskedelmet is jelentősen károsítja.

A szerzői jogok megsértése tekintetében veszélyt jelent Kína, India és Dél-Korea, ahol hamarosan a népesség jelentős része internet-felhasználó lesz.

A szerző jogok megsértésének növekvő problémájára halaszthatatlanul megoldást kell találnia az iparágnak és a kormányoknak egyaránt.

Ezt próbálja elősegíteni a múlt héten aláírásra került, a szerzői jogok védelmét segítő EU-USA nyilatkozat.
hirdetés