Erőt adó szex

Erőt adó szex
Sok oka van annak, hogy az emberek szeretkeznek. A legtöbb ezek közül egészen személyes.

Azonban a tudósok többet akarnak erről tudni, így többek között rájöttek, hogy a szex elégedetté tesz… Az erotika emberi találmány.

“- Fiatalemberként Londonban kószáltam -­ írja Szex és erotika című írásában Popper Péter ­, s egyik ismerősöm, könyörgésemre, elvitt egy szexbárba. Szaftos műsor vette kezdetét: vetkőzőszámok, imitált és valódi szeretkezések stb. Mégis, a műsor közepe felé odasúgtam a barátomnak, hogy tőlem akár mehetünk is. Kint azután nekiszegeztem a kérdést:

-­ Mondd, hogy lehet, hogy egy ilyen műsor unalmas?

S ő azt felelte:

-­ Sex without erotic. Vagyis szexualitás erotika nélkül.”

Állati erotika nincsen ­ fejtegeti tovább a témát A meghívott szenvedély című könyvében Popper Péter az állati létben csak szexualitás van. Az erotika emberi találmány. Lélek kell hozzá. A puszta nemiséggel való játék a humánum szempontjából nem veszélytelen. Csak egyre lejjebb süllyedhet az ember az állatiba. Az erotikából vezet ösvény az ég felé. A régi időkben ezért voltak lehetségesek az erotikus beavatások, például a tantrikus jóga vagy a buddhizmus gyémánt útja esetében.

Erosz és szex

Erósz a görög mitológiában a szerelem istene, ugyanaz az istenség ő, akit az ókori Rómában Ámornak neveztek. Érzékiség, a nemi ösztön lelki megnyilvánulása ­ ezt jelenti az Erósz nevéből eredő főnév, az erotika. Van-e különbség tehát az erotikus és a szexuális érdeklődés között? Erotikusnak nevezhetők mindazon megnyilvánulások ­ írja egy helyütt Vekerdy Tamás ­, amelyeket érzelem fűt át, mint ahogyan a görög Erósz a világot átható és összetartó vonzalom, az egyetemes rokonszenv jelölésére is szolgál, amely egymás felé űzi és egymás ismeretére vezérli a lényeket. A szexualitás pedig ennek csak testi része, úgyszólván a nemiséghez kötött technikája, mely pedig csak akkor teljes, ha erotika fűti át ­ viszont az embert feszítő erotikus érdeklődés jelentős részének szexualitásban kell megvalósulnia.

Az asztal és ágy örömei

Úgy szeretlek, majd megeszlek! ­ ki ne ismerné ezt a mondást? Cukorfalat, ennivaló a nő és szerelemre éhes a férfi. A férfias agresszióról mondják is, olyan, mint a vadállat, nekimegy és széttépi áldozatát. Az állatvilágból ismerünk eseteket: van olyan nőstény pók, amelyik megtermékenyítése után felfalja partnerét. Pszichológusok szerint az asztali örömöket és az ágy örömeit csak egy hajszál választja el egymástól.

Valóban, mindkettő az érzéki örömök közé tartozik: megfigyelhető, ahogyan valaki eszik, élvezi a falatokat, annyira ínyenc, hasonló módon képes élvezni a szerelem apró csemegéit is…

Jó néhány társadalomban az élelem és a szex szavai egymással helyettesíthetők, mert ugyanaz a szó szolgál a táplálkozás és a szeretkezés megnevezésére is. Például az ógörög parotihides szó előjátékot vagy előételt jelent, míg a franciában a consommer szó egyaránt vonatkozik az ételek fogyasztására és a házasságkötésre is. Az evés és a szerelem élvezete a szem, a gyomor, a szív és az agy tapasztalásának hatására következik be. Egy ínycsiklandó, érzékszerveket gyönyörködtető vacsora jól előkészíti a szerelmes találkát: a csábító illatok és ízek megszüntetik a szexuális gátlásokat. Korgó gyomrú szerelmesek ritkán élvezhetnek forró, szenvedélyes éjszakát.

Az élet évezete

A hagyomány a mai napig megmaradt, ha együtt eszünk, osztozunk egymás sorsában: bármilyen ünnep, összejövetel alkalmával elengedhetetlen a megvendégelés. Az étkezéssel kapcsolatos szabályok népenként különbözőek. A Földközi-tenger országaiban az élvezetek és az életmód ápolása tradíció. Aki megadja a módját az evésnek, aki gyönyörűséget talál az asztal örömeiben, nem mohó, egyszerűen csak élvezi az életet. A hangsúly az ízek harmóniáján van, nincs kalóriaszámolgatás, etikett.

Hasonló ehhez a természeti népek étkezési módja is. Gyakran egy tányérból kézzel fogyasztják az ételt, nincs fém evőeszköz, amely elvezeti a falat finom energiáját a szájtól, de van helyette pálcika, fából készült kanál. A keleti filozófiából ismert jin-jang és az öt elem tana az élet minden területére érvényes. Az étkezésre éppúgy, mint a szerelmi együttlétben a női-férfi energiák kiegyensúlyozására. Az energiák körforgása megnyilvánul a formákban, színekben, ízekben, az egyes tápláléktípusokban. Megfelelő receptekkel, összeállítással, fűszerezéssel nemcsak az ételek harmóniáját támogathatjuk, de közérzetünket is javíthatjuk.

Eperajkú, mandulaszemű…

Érdekes, hogy az ehető dolgokat is olyan jelzőkkel illetjük, mint testrészeinket a vágy tüzében: feszes, meleg, szaftos, puha, édes, illatos, nedves. Néha annyira egyértelmű a hasonlatosság a finomságok és az emberi testrészek között, hogy nem is kell művésznek lennünk ahhoz, hogy ezt észrevegyük. Vannak például képzőművészek, akik kihasználják a hasonlóságot a gyümölcsök és a női idomok között, akik felhasználják a növényvilág és a gyengébb nem hajlatai, bájai közti morfológiai egyezéseket (morfológia: alaktan, az élő szervezetek és az egyes szervek alakjával és felépítésével foglalkozó tudományág.)

A költők is szívesen írnak ilyeneket: eperajkú. A virágénekek jelképvilága napnál világosabban utal a szerelmi vágyra, beteljesülésre: „Ej, haj, gyöngyvirág,/Teljes szegfű, szarkaláb,/Levendulavirág! Ha kertedbe mehetnék,/és ott kertész lehetnék,/mindjárt meggyógyulnék!

Nem tudjuk, a patikusok milyen szert ajánlanak fájdalomcsillapítónak. Azt viszont tudjuk, mit ajánlanak a kutatók: szexet. A mellékhatások ismertek. S ami a legjobb: nem kell tanácsért orvoshoz fordulni. Egy Amerikában végzett, hosszú ideig tartó vizsgálat szerint a szexuálisan aktív emberek ritkábban betegszenek meg, barátságosabbak és több örömöt találnak az életben. Ez azt jelenti tehát, hogy a szex révén meg lehet spórolni a patikai költségeket. Hogy miért? A válaszokat cikkünkből megtudhatják.

Lényeg a kreativitás!

Azoknál az embereknél, akik gyakrabban élvezik a szexet, a többiekhez képest magasabb a vérükben a doppingoló kortizol és adrenalin. A nemi szervekben létrehozott energia stimulálja az agyalapi mirigyet (hipofízist) és a tobozmirigyet, ez javítja az agy vérellátását. A szex egyértelműen fokozza a koncentrációs képességet és a figyelmet, a kreativitást és az ötletgazdagságot ­ állítják szakértők.

Csökkenti a fájdalmakat

Állítja egy amerikai szakértő. Ennek oka, hogy az orgazmus felfüggeszti a fájdalomérzetet. A felszabaduló endorfin úgy hat, mint a morfium ­ csak rövidebb ideig. Ez egyfajta átváltást okoz a fájdalomközpontban.

A migrén vagy fejfájás ideiglenese megszűnhet, a menstruáció előtti hasgörcsök rendszerint enyhülnek.

Forrásunk: Ideál

A teljes cikk a Harmonet oldalán olvasható.








hirdetés