Erőtlen vasúti szárnyvonalak

Erőtlen vasúti szárnyvonalak
A majdani 160-al robogó vonatok mellett égető gond marad a mellékvonalak sanyarú sorsa.

Vasúti szakemberek, s az érintett települések polgármesterei és jegyzői vettek részt a Megyei Fejlesztési Ügynökség által szervezett hétfő délutáni fórumon Nyíregyházán, amelyen a 100-as fővonaltal délre eső Szatmár-Bereg-Nyírség Térségi Vasút jövője szerepelt programként. Tisza András igazgató bevezetőjében elmondta: noha a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest (100-as), illetve a Nyíregyháza–Miskolc–Budapest (80-as) vonal jövőbeni fejlesztése rendkívül fontos számunkra, ám a majdani 160-al robogó vonatok mellett égető gond marad a mellékvonalak sorsa. A fórumot a továbbgondolás céljából hívták létre, s bízták meg a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Irodát egy tanulmányterv elkészítésével.

 


Messze még a messze
A most stílszerűen „feldobott labdára”
a fórumon többen is kifejtették véleményüket. Ignácz Zoltán rozsályi polgármester
szerint az államnak kötelessége gondoskodni az apró településeken élőkről
is. Ez gyakorta nem is pénz, csak szervezés kérdése. Európában, 2006-ban
már nem lenne szabad egyetlen településről sem több mint hatórányi utazással
felérni Budapestre – mondta a polgármester.

Lépésben haladnak

 

A 330 kilométernyi mellékvonal 70 százalékán állandó a forgalomkorlátozás, 20–30 km/órás sebességgel „csigáznak” a vonatok – mondta Róka László, a tanulmánytervet készítő cég ügyvezetője.

A Megyei Fejlesztési Ügynökség az országban elsőként kezdeményezett lépése számtalan kérdést vet fel, mint például azt: előtérbe kell-e helyezni a társadalmi és területfejlesztési hatásokat a pénzügyi megtérüléssel szemben? A dillemák sorába tartozik: meg kell-e újítani a teljes mellékvonalat, ha nem, akkor melyek kapjanak prioritást, azok milyen ütemezés szerint valósulhatnak meg, a térségek közlekedésfejlesztésben milyen szerep juthat a vasútnak, a Volánnak és az önkormányzatoknak. A tanulmányterv három ütemezése ma éppúgy a „gondolat gondolata” még, miként az a probléma teljes egésze – mondta Róka László.

– Lefler György –
hirdetés