Erre nem számoltak

A matek sosem volt az erősségem – és akkor még finoman fogalmaztam. Természetesen nem az alapműveletek fogtak ki rajtam, de középiskolában már elveszítettem a fonalat. Szóval akár engem is beküldhettek volna szombaton a matematikából felvételizőkhöz felügyelő tanárnak, ha akartam volna, sem tudtam volna súgni nekik. Palicz István jegyzete.

Márpedig a visszajelzések alapján ráfért volna a segítség szegény általános iskolásokra. Nem ők voltak buták, a feladatok voltak túl nehezek – állítják, amit készséggel elhiszek.

Azt ugyanakkor egyre kevésbé hiszem, hogy a módszer, ahogyan és amit tanítanak a gyerekeknek, illetve az ehhez társított követelményrendszer megfelelőnek mondható ma, a XXI. században. Havas Henrik mesélte nemrégiben az egyik műsorában, hogy amikor a Szegedi Egyetemen jogból vizsgáztatta a hallgatóit, nem azt kérte, hogy kívülről fújják a latin kifejezéseket vagy az idejétmúlt paragrafusokat, sőt, megengedte, hogy a tankönyveikből merítsenek információkat a diákok. Ugyanakkor megkövetelte, hogy gondolkodjanak, következtessenek, tudják, hol kutassanak, tisztán lássák az összefüggéseket, a buktatókat és a megoldásokat. Nekem kifejezetten szimpatikus ez a fajta szemlélet(váltás).

– Palicz István –

Címkék:hirdetés