Értékben gazdag skanzen

Értékben gazdag skanzen
© Fotó: a szerző
Nyíregyháza – A Sóstói Múzeumfaluban méltó módon ápolják a megyei hagyományokat.

– Azon kívül, hogy Nyíregyháza sportos város és többet ad, a megyeszékhelyről elmondható: értékes település – jegyezte meg Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság alelnöke. – A Lépésről-értékre hazánk tündéri mezején, azaz Értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben elnevezésű program harmadik állomása a Sóstói Múzeumfalu. Voltunk már itt máskor is, de a Pálinkaház új helyszín. Azért is van ennek jelentősége, mert a megyének három eredetvédett pálinkája van: a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói fürtös meggy. Kiemelkedő értéket képvisel a Tuzséri Pálinka Manufaktúra is – adta át a szót Komáromi Jánosnak, a Kálonga-tanyán található üzem tulajdonosának:

– Magyarország legjobb pálinkája lett 2012-ben a tuzséri vilmoskörte, 2015-ben pedig a jonatán szabolcsi almapálinkánk lett a Világkupa legjobbja, emellett számos nemzetközi és hazai díjjal büszkélkedhetünk. Nagy potenciál rejlik ebben, ezt példázza a múzeumfaluban található Pálinkaház gyűjteménye is – említette.

Fotó: a szerző Fotó: a szerző ©

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a nyíregyházi kötődését hangsúlyozta:
– Ebben a városban számos érték van jelenleg is, amivel ha itt vagyok, szembesülök – ilyen például Krúdy Gyula, Jósa András, a Cantemus vagy a 4 for Dance. Emellett az épített és a szellemi örökség is gazdag, amelyre büszkék a helyi emberek. Ezt pedig tovább kell adni a jövő generációjának. A múzeumfaluban méltó módon ápolják a hagyományokat.

– Ez az autentikus hely szimbolikus: az urbanizáció közben itt megóvják a tradicionális értékeket – szólt hozzá dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere. – A 101 megyei érték közel egynegyede Nyíregyházán található, és ezt a kört még tudjuk bővíteni. Csak észre kell venni, hogy milyen csodálatos dolgok vesznek körül bennünket. Több tízezer lakos él a városban, aki nem itt született, mégis magáénak érzi a környezetét. Hamarosan a Sóstói Múzeumfaluban több mint 700 millió forintos beruházás kezdődik, ami példázza, hogy szívünkön viseljük a hagyományápolást.

Dr. Szabó Sarolta, a skanzen igazgatója végezetül kijelentette:
– Az a célunk, hogy minél átfogóbb képet tudjunk nyújtani a kulturális örökség sokszínűségéről azért, hogy ne kopjanak ki a hagyományos értékek az emlékezetünkből. Legközelebb a húsvét alkalmával várjuk érdekes programokkal az érdeklődőket.

Daloltak és ropták

A kulturális programot énekes és táncos produkciók színesítették: Révész Eszter Sára olyan, akár a tiszta forrás, Szécsi Fanni és Dalanics György pedig mély átéléssel ropták – mindhárom a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tehetséges növendékei.

LTL
hirdetés