Értéket teremt a közfoglalkoztatás

Értéket teremt a közfoglalkoztatás
© Fotók: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Segíti az önkormányzatok önellátását, szépülnek a települések, erősíti a közösséget.

„Terülj, terülj asztalka” várta mindazokat a kicsiket és nagyokat, akik csütörtökön ellátogattak Nyíregyházán a közfoglakoztatási kiállításra és vásárra. Szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök, befőttek, savanyúságok, lekvárok szerepeltek a kínálatban, s voltak még sütemények és a helyszínen frissen sült finomságok is. Az élelmiszeripari termékek mellett láthattak az érdeklődők többek között még szőtteseket, díszköveket, horgolásokat. A termékeknek az volt a közös tulajdonságuk, hogy a közfoglalkoztatási programok keretében készültek el.

Második alkalommal rendezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Continental Aréna parkolójában a Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt, hogy a szakemberek és az érdeklődők átfogó képet kapjanak arról, milyen értékek is születnek a közfoglalkoztatási programban.
A rendezvény vendégeit a megyénkhez oly szorosan kötődő hangszer, a tárogató hangja üdvözölte Dani Attila pusztadobosi polgármesternek köszönhetően, majd Román István, megyénk kormánymegbízottja köszöntötte a kiállítás és a vásár résztvevőit és látogatóit. Bevezetésként utalt arra, hogy a 68 megyénkbeli település mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6 önkormányzata is elhozta termékeit, viszonozva hat Szabolcs megyei település egy héttel korábbi borsodi látogatását. Kiemelte, hogy jelentős eredményeket ért el a közfoglalkoztatás, csökkent a munkanélküliek száma. Hét-nyolc éve még irigyelték megyénk szakemberei a dunántúli megyéket a munkanélküliek alacsony száma miatt, azonban napjainkban már az ország legkeletibb megyéjében is sokat javult a foglalkoztatási ráta.

– Legyünk büszkék a munkánkra, hiszen ez hozzájárul az önbecsülésünkhöz, s legyünk büszkék a létrehozott értékekre. Akik benne vannak a programban, a legjobb tudásuk szerint dolgozzanak, hiszen az elvégzett munka során sok érték születik, s ez a rengeteg eredmény itt a kiállításon látható is – fogalmazott a kormánymegbízott.

Hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a nyitó ünnepségen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, a nevében Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő mondott köszöntő beszédet. Ismertette azokat a közfoglalkoztatási programokat, amelyekben részt vesz a megyeszékhely. A speciális és a hagyományos programok mellett kiemelte a hajléktalan közfoglalkoztatási programot, amelynek keretében 15 személy hosszabb időn keresztül papírbrikettet és szemétszelencét készít. Szólt továbbá arról, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő személyek azonnali feladatok ellátására is alkalmazhatók, valamint az ő munkájuk révén hangulatosak és virágosak Nyíregyháza közterületei.

A II. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg. Mint elmondta, a kiállításnak célja, hogy bemutassa a közfoglalkoztatás sokszínűségét és értékteremtését. A kis történeti visszatekintésében utalt a 2008-as gazdasági válságra, amikor közel 180 ezer ember került ki a munka világából. A helyzet javítása érdekében a kormány 2011-ben felszámolta a közcélú- és a közhasznú munkát, s a bevezetett közfoglalkoztatást a Belügyminisztérium felügyeletére bízta. A közfoglalkoztatás célja, hogy az embereket visszavezesse munka világába, s minderre már számos példa is van. Az államtitkár számadatokkal bizonyította, hogy az utóbbi öt-hat évben egyre többen vettek részt a közfoglakoztatásban, illetve egyre jobban növekszik hazánkban a foglalkoztatási ráta: jelenleg 71,5 százalék, s a cél az unió által előírt 75 százalék.

A megnyitó után kulturális csoportok váltogatták egymást a színapdon, az érdeklődők pedig közelebbről is megismerkedhettek a termékekkel, valamint a szövéssel, a kosárfonással.

Ha nem is égig érő fa, de égig érő paprika és paradicsom fogadta a vendégeket a penyigei örnkormányzat pavilonja mellett. Juhász Gyula polgármester fáradhatatlanul minden érdeklődőnek elmagyarázta a zöldségek különlegességét.

– Fóliában kókuszgyapotban, bioföldben neveljük a zöldségeket és biológiai növényvédelmet használunk. Ha jól tudom, közmunkaprogram keretében nem is foglalkoznak ilyen fajta zöldséggel és paradicsomal. A több méter magas növények gondozásához és a termések leszedéséhez létra kell, talán mondanom sem kell, közfoglalkoztatásban azt is készítünk. Mikor egy hónapig nem volt nálunk közfoglakoztatás, a 800 lakosú Penyigén 186 munkanélküli személyt regisztráltunk, vagyis a megélhetésnek fontos forrása a közfoglalkoztatás, igaz, többen már sikeresen elhelyezkedtek közülük az elsődleges munkaerőpiacon.

Karácsony Sándor, Ura polgármestere szerint már az nagy eredménye a közfoglalkoztatásnak, hogy a szülők elmennek reggel dolgozni, a gyermekek pedig elindulnak az iskolába, vagyis a fiatalok jó példát látnak a felnőttektől.

– A közfoglalkoztatásnak több előnye is van, hiszen a mezőgazdasági terményeket az önkormányzat fel tudja használni, ugyanakkor a falukép is jelentős változáson ment át: a közterületeket fásítottuk, térköveztük.

Idős korban már nem könnyű

Penyige pavilonja mellett a rózsaszelet nevű süteményt kínálgatja a vendégeknek Juhász Józsefné. Egykoron mechanikai műszerésznek tanult, Fehérgyarmaton dolgozott, de amikor bezárták a hódmezővásárhelyi székhellyel működő gyárat, munkanélküli lett.

– Idősebb korban már nem könnyű elhelyezkedni, ezért örülök ennek a közfoglalkoztatási lehetőségnek, bár a fizetés lehetne több is. Végzek mezőgazdasági munkát, de készítek díszüvegeket is. A díszüveg alapötletét valahol láttam, aztán továbbfejlesztettem. Tervezek rájuk díszeket, amiket aztán meg is varrok.Először vagyok ezen a kiállításon, nekem nagyon tetszik, szép és rendezett.

KM-MML
hirdetés