Értéktáras vetélkedő

Nyíregyháza – Az elmúlt két évhez hasonlóan az általános iskolák felsős diákjai, illetve a középiskolások ebben a tanévben is összemérhetik tudásukat az Értékes barangolás elnevezésű, Kárpát-medencei szintű, országos döntővel végződő vetélkedőn, amelyre az intézmények 4 fős csapatai jelentkezhetnek – derült ki Baracsi Endre csütörtöki sajtótájékoztatóján.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és egyben a megyei értéktár bizottság alelnöke elmondta: két évvel ezelőtt egy pályázatnak köszönhetően minden megyében megrendezhették a hungarikumokra fókuszáló vetélkedőt, amely, játékos formájának köszönhetően nagyon népszerű lett a diákok körében. – Fontos feladatunk megismertetni a fiatalokkal a környezetük szépségeit, de hasonlóan fontos a szemléletformálás is, a versenysorozat pedig mind a két célt tökéletesen szolgálja. Amikor elindult a vetélkedő, mi magunk is meglepődtünk a diákok aktivitásán, lelkesedésén, ami ráadásul eredménnyel is párosult. Az országos megmérettetésen kiválóan szerepeltek a megyei indulók: az elődöntőben diadalmaskodó tiszaszalkai fiatalok a döntőben is remekeltek és úgy lettek másodikok, hogy csupán fél ponttal maradtak le a győztes együttes mögött. A diákok nagyon jól érezték magukat, a felkészülés alatt pedig rácsodálkoztak az őket körülvevő világ csodáira, észrevették szűkebb pátriájuk értékeit. Ezért, bár nem volt erre pályázati keret, a megyei önkormányzat tavaly is meghirdette a Helytörténeti vetélkedő – értékes barangolás 2017 elnevezésű versenyt. Az általános és középiskolások csapatai, akárcsak az első évben, nagyon kreatívok voltak, és abban bízunk, hogy ez ezúttal is így lesz. A cél nem változik: azt szeretnénk, ha minél több fiatal kapcsolódna be az értékteremtő és megőrző munkába, hogy megismerjék a szűkebb és tágabb környezetük épített és természeti értékeit. Azt gondolom, hogy a múltunk ismerete nélkül nem építhetjük a jövőt, és mindenkinek, a fiatalabb generáció tagjainak különösen tisztában kell lenniük a kultúra vagy a tudomány terén elért eredményeinkkel, fontos, hogy nyitottak legyünk a környezetük szépségei, kincsei iránt – mondta Baracsi Endre. A vetélkedő főbb témakörét ezúttal is a hungarikumok, azon belül a megyei értéktárban szereplő értékek adják és érdemes elindulni a versenyen, hiszen a legjobbak értékes ajándékokat kapnak, a két kategória győztese pedig képviselheti a megyét az országos döntőben.

Információk

A vetélkedőre regisztrálni október 31-éig kell a megyei értéktár honlapján.

A vetélkedő három fordulóból áll. 1. forduló: november 28., 2. forduló: január 2–február 28., 3. forduló: március 1.–április 30.
Az internetes feladatok elérhetőségét a csapatok a nevezési lapon feltüntetett e-mail címen fogják megkapni.

A vetélkedő témája: a magyar kultúra értékei, különös tekintettel a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényalapján nyilvántartásba vett nemzeti értékekre.

A főbb témakörök: általános (hungarikum mozgalom, hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek). Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékei a megyei értéktárban (épített örökség, természeti környezet, turizmus, gasztronómia, gyűjtemények, neves emberek, alkotóközösségek, művészeti csoportok életműve, munkássága, találmánya, emlékhelye, népművészet, néprajz.)
A döntőn részt vevő csapatok és felkészítő tanáraik értékes tárgyjutalomban részesülnek.
hirdetés