Értékteremtő munka eredményei ezek

Román István
Román István - © Fotó: kormányhivatal
Nyíregyháza – Mind több ember jut álláshoz a versenyszférában is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal második alkalommal rendez Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt Nyíregyházán: szeptember 14-én, csütörtökön 10-től 17 óráig várták az érdeklődőket a Continental Aréna parkolójában. Az esemény alkalmából Román István kormánymegbízott osztott meg néhány adatot és gondolatot lapunkkal a megye gazdasági és foglalkoztatási helyzetéről.

– A kormány hatékony foglalkoztatáspolitikai eszközeinek köszönhetően évek óta folyamatosan csökken a munkanélküliség, ugyanakkor a KSH adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a foglalkoztatottak száma 2010 óta folyamatosan emelkedik. A 2017-es év második negyedévében a 430,6 ezres létszámú 15–74 éves népességből 266,2 ezren voltak gazdaságilag aktívak, az egy évvel korábbinál ez 2,4 százalékkal magasabb szám.
Ugyanezen időszakban a megyénkben élő népességből 242,9 ezer embert foglalkoztattak, számuk 15,3 ezerrel nőtt 2016 hasonló időszakához képest. Ez év júliusában megyénkben 30.475 álláskeresőt tartottak nyilván, létszámuk 3,5 százalékkal csökkent egy hónap alatt és 0,4%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatásnak komoly szerepe van megyénkben, amikor a tisztességes munkával megszerezhető jövedelemről beszélünk. Az értékteremtő közfoglalkoztatáshoz évről évre egyre több önkormányzat csatlakozik, felismerve a közösség érdekében ellátott feladatok jelentőségét.

Látható, ízlelhető

A 2017. júliusi adatok szerint közfoglalkoztatási támogatásban 31 ezren részesültek. Ez 20,1 százalékos csökkenést mutat az előző év hasonló időszakához képest, de 2017. januárhoz képest is mintegy 8 ezerrel kisebb ez a létszám. Mindez azt mutatja, hogy egyre több embert sikerül átvezetni az elsődleges munkaerőpiacra, s találnak álláslehetőséget a versenyszférában.

A 2011-ben bevezetett közfoglalkoztatás új rendszere 2016-ra jelentősen átalakult, a legfontosabb célja és rendeltetése azonban továbbra is az, hogy minél több munkára képes és kész, aktív korú, szociálisan rászoruló ember számára biztosítson munkalehetőséget.

A közfoglalkoztatás sok területet fed le, megtalálható benne többek között mezőgazdaság (zöldség, gyümölcs, takarmánynövények termesztése, kisállat tartása), bio- és megújuló energiafelhasználás, a település összképének javítása, belvízelvezetés, mezőgazdasági földutak rendbetétele, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, közúthálózat javítása.

Mindezek révén a települések nagyot léptek az önfenn­tartóvá váláshoz vezető úton, megalapozták az új típusú szociális szövetkezet jövőbeni működését, helyben teremtettek munkalehetőséget, esélyt az önellátásra a hátrányos helyzetű álláskeresők számára. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 13 járásának 213 települési önkormányzata 2017. július végéig a járási startmunka mintaprogramok keretében mintegy 16 ezer főt foglalkoztatott.
A II. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár célja, hogy a lakosság széles körben is megismerhesse a közfoglalkoztatási programok keretében végzett innovatív munkát, az új közfoglalkoztatási rendszer kézzelfogható eredményeit. A lakosság megtekintheti, megkóstolhatja és meg is vásárolhatja a közfoglalkoztatás keretében megtermelt kiváló minőségű és olcsó termékeket (zöldségeket, gyümölcsöket, a sajtokat, lekvárokat). Mindez nagyban segíti a közfoglalkoztatás társadalmi megítélésének javítását – értékelt lapunknak Román István kormánymegbízott.

Nem csak részmegoldás

Külön meg kell említeni a 2017. évi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatást: az önkormányzatok támogatást kérhetnek a kötelezően ellátandó, illetve az önként vállalt, a lakosságot, a települést érintő feladatok végzésére. Ez lehet kommunális tevékenység, parlagfű és allergén növények irtása, idősek, szociálisan rászorulók gondozása, önkormányzati tulajdonú épületek takarítása, irodai kisegítő tevékenység. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatás keretében július végéig mintegy 11 ezer ember átlagosan 12 havi, napi 8 órás foglalkoztatását sikerült megoldani.

KM
hirdetés