Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.27. 12:29

Siker- (és kevésbé) történetek 2007-ben, Miskolcon

<p>Miskolc - Épületfelújítás a főutcán, csak ebből volt több mint tíz, kezdte Simon Gábor, a belvárosi fejlesztések önkormányzati biztosa, amikor arra kértük, összegezzük közösen, mi minden történt (fejlesztések terén) ebben az évben. <DIA width="850" height="630" alt="Fejlesztések Miskolcon 2007.12.27."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fejleszt_sek_Miskolcon_2007_12_27_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fejlesztések Miskolcon 2007.12.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/selyemreti-strand/cn/boon-news-em_01-20071029-044441"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/selyemreti-strand/cn/boon-news-em_01-20071029-044441">Selyemrét </A></B>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-miskolci-kozgyules-dontese-szent-istvan-ter-ugyeben-oktoberben/cn/boon-news-em_01-20071031-124325"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-miskolci-kozgyules-dontese-szent-istvan-ter-ugyeben-oktoberben/cn/boon-news-em_01-20071031-124325">A miskolci közgyűlés döntése a Szent István térre tervezett szálloda ügyében </A></B></p>

– A leglátványosabb a Hősök tere – folytatta. S kicsit csapong, hiszen következőként a Térségi Diagnosztikai Szűrőközpont a Semmelweis kórházban - több mint 2 milliárdos beruházás - jutott eszébe. S ugyanitt a szülészet és a nőgyógyászat rekonstrukciója, amely a napokban kezdődött el. Középiskolai rekonstrukciók is vannak a listán: a diósgyőrié, az egészségügyié, és a folyamatban lévő, az Avasi gimnáziumé. A több éven át épült kombinált fűtőművet pedig a napokban adták át - 16 milliárdos beruházás volt.

Enyhülést hozhat

– Nagyságrendileg tízenkét milliárd körül van az az összeg, amit az idén fejlesztésre költöttünk – mondta. Ezek nagy része pályázati és uniós pénz. Két fontos területet tartott fontosnak kiemelni az idei fejlesztések közül Simon Gábor. Egyrészt a panelprogramot, amiben sokat haladt Miskolc az idén előre (bár a projekt meghaladja az önkormányzat teherbíró képességét a hatalmas önrész miatt), másrészt pedig a mélygarázsok ügyét, hiszen a (bel)város égető gondja a parkolás megoldatlansága. Talán enyhülést hozhat, hogy átadják a Művészetek Háza mögötti parkolót, és már épül a Széchenyi-negyedben is egy parkolóház. A Hősök tere mélyparkolóját pedig a térrel együtt adták át a nyáron.

Mi lesz jövőre?

– Várjuk, hogy a magántőke is jobban részt vegyen a városi fejlesztésekben – mondta Simon Gábor. S egy kicsit ezzel a jövőről is beszélt. Utalt az Avas Szállóra, melynek megépülésében most újra bízhatunk. És a Dísz térre tervezett szállodára. A jövőre induló beruházások kapcsán szóba került még a Selyemréti fürdő fejlesztése, az egyetem mellé épülő uszoda – mindkét építkezés jövőre indul. És a villamosnagyprojekt is „megy a maga útján.”
Korántsem sikertörténet viszont a Vizek völgye projekt, amelyből úgy tűnik, nem lesz semmi. Igaz, a szerződés szerint márciusig még elkezdheti az építkezést a befektetető, ám erre egyre kevesebb az esély.

Az ellenzék így látja...
– A fejlesztések nagyrészt állami és uniós pénzek lehívásával történtek, ez minden önkormányzatnak a kötelező feladata: hogy ezt megtehessük, is léptünk be az unióba. Nem ajándékként kell felfogni, hogy ezek a beruházások megtörténhettek – mondta Szinay Attila, a miskolci közgyűlés legnagyobb ellenzéki pártja, a Fidesz frakcióvezetője. – És sok az átgondolatlan, gyanús ügy (nem csak Miskolcon) a fejlesztések körül. Csak néhány: a Hősök tere megépítése kapcsán firtattuk, hogy az egyik MSZP-s képviselő rokonsága is érintett volt az építkezésben. A tér melletti beépítetlen terület sem az önkormányzati vagyonrendeletnek megfelelően épült. A Széchenyi-negyed építésénél kiderült, az ott dolgozó miskolci vállalkozókat nem fizette ki az egyik fővállalkozó. A parkolóház irataihoz nem tudtunk a mai napig hozzáférni. Az Avas Szálló megépítése régi adósság, a Dísz térre tervezett szálloda megépítését viszont minden eszközzel megpróbáljuk megakadályozni. A panelprogram esetén jövőre szigorodhatnak a feltételek, félő, hogy nem lesz meg a szükséges önrész. A selyemréti strand a klasszikus strandfeladatok ellátására kevés lesz. Az uszoda pedig - nem értjük, miért kellett 5 évet várni az első kapavágásra...

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!