Értünk kukkolnak

Értünk kukkolnak
© Fotó: LIVE-PRODUCTION.TV
Azért, hogy a kabát még praktikusabb és esztétikusabb legyen, új gombot kellett rá varrni. A varrás a VAR-ban öltött testet. A labdarúgó európai topbajnokságokban – az angolt kivéve – már mindenhol használják a videóbírót, azaz a VAR-t (Video Assistant Referee). Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


A technikai újdonság bevezetésével sem lehet minden téves ítéletet kijavítani, viszont olyan kapitális bakikat korrigálhatnak, ami elkerülte a játékvezető figyelmét. A monitorrendszert bújó videóbíró például azért is rászólhat a döntéshelyzetben lévő kollégájára, hogy egy súlyos szabálytalanságot vagy erőszakos cselekedetet érdemes visszanéznie a pálya mellett, és utána meghozhatja a végső döntést. Több szem többet lát, ezáltal kevesebb a malőr.

Nemcsak a futballt övezi kiemelt figyelem ma Magyarországon, hanem a frekventált közterületeken is teret adnak a kameráknak. A telepített felvevők puszta jelenléte is növeli a komfortérzetet. Ha pedig bűncselekményre utaló jelekkel szembesülnek, visszapörgetik a mozgóképet, és jó esetben fény derülhet a sötét erő kilétére.

A térfigyelés fontossága akkor hatékony, amennyiben van visszaigazolás. Ezért aztán szükség van lefülelt renitensre, hiszen ha nem lenne kihágás az adott területeken, a kukkolás is okafogyottá válna. Ezért sem kell fütyülni a lesre.

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés