Nagyvilág

2013.03.18. 13:24

Ciprusi mentőcsomag - Moszkva szerint a bankbetétek megadóztatása igazságtalan

Moszkva, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A ciprusi bankbetétek megadóztatása igazságtalan, szakmaiatlan és veszélyes lenne - mondta hétfőn Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

Moszkva, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A ciprusi bankbetétek megadóztatása igazságtalan, szakmaiatlan és veszélyes lenne - mondta hétfőn Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

Peszkov egyben arról tájékoztatott, hogy az orosz államfő hétfőn rendkívüli tanácskozást tartott az ügyben.

Korábban Anton Satalov, orosz pénzügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott: akkor lenne igazságos az intézkedés, ha az kizárólag a bankbetétek kamataira vonatkozna.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter később közölte, hogy a bankbetétek megadóztatása hatással lehet Ciprus adósságának átstrukturálására. "Megegyeztünk euróövezeti kollégáinkkal, hogy koordináljuk az intézkedéseinket. A mi szerepünk a korábban rendelkezésre bocsájtott hitel visszatérítési feltételeinek könnyítése. Az euróövezetben a bankadó bevezetését célzó lépéseket viszont anélkül hozták, hogy Oroszországgal megvitatták volna, ezért ismét megvizsgáljuk részvételünket a hitel átstrukturálását illetően"- jelentette ki az orosz pénzügyminiszter.

A gazeta.ru orosz hír- és elemző oldal szerint az Európai Bizottság azt reméli, hogy Oroszország részt vesz a ciprusi gazdaság megmentésében. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos a 2,5 milliárd eurós kölcsön megfinanszírozását reméli Moszkvától. Ciprus 5 éves halasztást kért a hitel visszafizetésére és a kamatok csökkentésére számít.

Ciprus 2011-ben kért és kapott 2,5 milliárd eurót öt évre, később 2020-ig kérte kitolni a visszafizetés határidejét és újabb 5 milliárd euróért folyamodott Moszkvához.

A híroldal úgy tudja, hogy szerdán az orosz fővárosba várják a Vászosz Szhiarlisz ciprusi pénzügyminisztert és Moszkvába készül Nikosz Anasztasziadisz, a szigetország államfője is, aki Vlagyimir Putyintól számít segítségre.

Vezető orosz napilapok kommentárja szerint az orosz bankbetétesek két milliárd dollárt veszíthetnek a ciprusi kormány döntése miatt. A Vedomosztyi, befolyásos üzleti-politikai újság egyenesen úgy fogalmaz, hogy Ciprus idegen pénzekkel fizeti ki adósságát. A külföldi bankbetétesek legnagyobb részét az orosz állampolgárok teszik ki.

A Moody s hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok mintegy 12 milliárd dollárnyi, orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkeztek ciprusi pénzintézetekben. Ciprus csődje esetén az orosz bankok - VTB bank, Gazprombank, Szberbank, Alfa bank - vesztesége 43-53 milliárd dollárt tenne ki egyes becslések szerint. Az orosz bankok által ciprusi offshore cégeknek adott hitelek nagyságát 30-40 milliárd dollár közé teszik. Az orosz pénzintézetek ciprusi leányvállalataiban további 12 milliárd dollárt helyeztek ki.

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/414801/kipr_rasplatitsya_chuzhimi_dengami

http://www.gazeta.ru/business/2013/03/16/5059701.shtml

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!