Érzékenyítő világnapi séta a belvárosban

Alzheimer-világnapi figyelemfelhívó séta Nyíregyháza belvárosában
Alzheimer-világnapi figyelemfelhívó séta Nyíregyháza belvárosában - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyház – Nem vagy egyedül – üzente a figyelemfelhívó Alzheimer-világnapi séta a családtagoknak.

Egy maroknyi kis csapat indult sétára szeptember 21-én az Alzeheimer-világnapon Nyíregyháza belvárosában. A figyelemfelhívó akció célja az volt, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét az idős­kori elbutulás problémájára. Magyarországon a demencia népbetegség, ez lehet túlzóan hangzik, de ha figyelembe vesszük azt, hogy társadalmunk elöregszik, az idős korral járó elbutulás előfordulása is megnő a 65 év feletti korosztályban.

Egyes nézetek szerint nem ártana előre gondolkodni, és fel kellene készülni a gondozásukra a szociális szférában és az egészségügyben is. Természetesen a „feltételes mód jogos”, mert nem törvényszerű, hogy az idős emberek többsége demens lesz, de a kor előrehaladtával az Alzheimer-kór kockázata megnőhet.

A betegség lefolyása változó, nehéz elfogadni, hogy a családtag már soha nem lesz egykori önmaga.

seta_9882

– Nincs betegségtudatuk, csak a belső világuk változik meg, a hozzátartozók pedig úgy érzik, mintha egy teljesen új ember érkezne a családba – mondta Dzsunyák Józsefné, s így folytatta: édesanyámnál öt éve diagnosztizáltak Alzheimer-kórt. Azóta is sokat gondolkodik a család azon – és próbáljuk felidézni az első jeleket –, vajon az apró feledékenységek, amit nehezen tolerált anyának a család, az Alzheimer-kórra utaltak-e? – hangzott el a kérdés.

Türelemmel, és szeretettel lehet irányítani őket. Folytonos figyelmet igényelnek, gondoskodást és lelki törődést.” Dzsunyák Józsefné

Veszélybe sodorják magukat

– Egy éjszaka többször felébredt, s ahányszor felkelt, annyiszor bekapott egy szem frontit, túl sok nyugtatót vett be, nem tehetett róla, ugyanis az időérzék elvesztése az egyik tipikus tünete a betegségnek – mesélte el a történetet Dzsunyák Józsefné, s hozzátette: édesanyja később már a napszakokat is összekeverte. Jelenleg egy szeretetotthonban él, ugyanis a betegség előrehaladtával, nem lehet magára hagyni a demens beteget. – Amikor anya a családdal van, óriási türelem kell hozzá. Mindent többször kell elmagyarázni neki, gyakran kerül kontrollvesztett állapotba, sűrűn változtatja véleményét, felcsattan apróságokon is.

– Édesanyám folyton menne, nem mondja meg, hogy hová, de meg kell akadályozni, mert ismerős terepen is eltévedne. Ilyenkor szeretettel, megértéssel vagyok iránta, és lebeszélem a „gyerekes”, sajnos, mostanában egyre inkább agresszív viselkedéséről, s egy ideig hallgat is rá – említette Dzsunyákné, aki szerint sajnos a betegek hozzátartozóinak nincs kitől támaszt kapniuk.

– Az Alzheimer-Cafe egy nagyon jó kezdeményezés, ahol egymás közt beszélhetjük meg gondjainkat, de a gondozó otthonokban is szükség van szakmai előadásokra, jogi képviseletre – zárta gondolatait, és továbbhaladt az Alzheimer-világnapi fehér zászlóval a kezében Nyíregyháza belvárosában, a figyelemfelhívó sétán.

Társadalmi érzékenyítés

A séta közben, a járókelőkkel kvíz-kérdésekből álló tesztsort töltettek ki: Tudnivalók a demenciáról és az Alzheimer-kórról címmel, amivel felmérték, hogy az átlag ember mennyit tud és hallott a betegségről, tüneteiről és tudják-e, hol kaphatnak segítséget, ha netán érintettek.

– Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, mint egy rosszindulatú daganat, a vége sajnos ugyanaz lesz, leépül a beteg és elveszítik a családtagok – mondta a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója, Szilvásiné Bojda Márta. – Fel szeretnénk hívni a társadalom figyelmét arra, hogy a sokáig lappangó betegséggel, felismerésével foglalkozni kell. Az a tapasztalatunk, hogy a pszichés változással járó állapotokról, krízisekről nem nagyon beszélünk, takargatjuk, egyes esetekben sajnálatos módon stigmatizálják a betegeket, holott a családtagok, gondozók nagyon nehéz körülmények között és nagy-nagy erőfeszítések árán tudnak megadni minden tőlük telhetőt az idő előrehaladtával magatehetetlenné váló idősnek. Kezdeményezéseinkkel, klubfoglalkozásainkkal ezen az óriási pszichés terhen szeretnénk könnyíteni – hangsúlyozta az intézményvezető.

Vizsgálják az okokat

Nemzetközi és hazai kutatások folynak (egyelőre áttörés nélkül) egyrészt a frontális agylebeny szöveteinek pusztulása mögött álló genetikai okok feltárására, másrészt arra vonatkozóan, hogyan lehetne lassítani a szellemi leépülés folyamatát.

Vannak gyógyszerek a tünetek enyhítésére, de teljes megoldást nem nyújtanak. A logikai gondolkodás, szellemi frissesség megőrzésére az idősödőknek ajánlják, hogy sportoljanak, mozogjanak, sakkozzanak, s igyekezzenek minél több időt a számukra fontos szeretteik között tölteni.

– BM, KO –


A kór nem válogat

Hírességek, akik Alzheimer-kórral küzdöttek.

Peter Falk (1927–2011), amerikai színész, Colombo

Ronald Reagan (1911–2004), az Egyesült Államok 40. elnöke

Charles Bronson (1921–2003) amerikai színész

Sugar Ray Robinson (1921–1989), a világ egyik legkiválóbb ökölvívója

Malcolm Young (1953–), a legendás AC/DC zenekar gitárosa és alapító tagja

Puskás Ferenc (1927–2006), labdarúgó, magyar csodacsatár

A betegségre utaló jelek

A mindennapi életet érintő emlékezetkiesés, rutinfeladatok elvégzésének nehézsége: mint például egy régóta ismert étel elkészítése vagy a napi öltözködés. Nyelvi nehézségek: ez leginkább abban érhető tetten, hogy gyakran használt szavakat felejt el a beteg, vagy mondanivalójában a szövegbe nem illeszkedő szavakat használ. A térben és időben való tájékozódó képesség elvesztése. Az ítélőképesség elvesztése, a betegségtudat teljes hiánya. Összetéveszt, összekever dolgokat, változások állnak be a kedélyállapotban és a viselkedésben, jellemző indokolatlanul az üldöztetés és a fenyegetettség érzése.


Fotó: Pixabay
Columbus (Ohio) - Míg az Alzheimer-kór kezelésében a legtöbb gyógymód a memória javítását célozza meg, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvostudományi Központjának kutatói mély agyi stimulációs eljárással próbálkoznak a betegek problémamegoldó és döntéshozó képessége csökkenésének lelassítására. A ...

oreg
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idő múlásával egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat, egyre szétszórtabbá válunk. A demencia kifejezés összefoglalóan a szellemi képesség jelentős romlását, a személyiség, a viselkedés megváltozását, az emlékezet romlását takarja. A betegségnek több fajtája va...
hirdetés