Esküvő a világ tetején tibeti hagyományok szerint

Peking, 2012. április 20., péntek (MTI) – Amikor a kínai menyasszony a havas hegycsúcsok közt barackvirágok között kívánja az igent kimondani, vőlegénye számára nem kérdés: szeretett jövendőbelije a romantikus és egzotikus Tibetbe vágyik, ott szeretné, hogy egybekeljenek a helyi hagyományokat követve.

Tibet egyre ismertebb, népszerű belföldi turisztikai célpont a kínaiak körében. Az idén március végéig 230 ezren keresték fel, de az egész évre 10 millió látogatót várnak az idegenforgalmi szakemberek. Zárójelben azt is hozzáteszik, ebből 12 milliárd jüan (428 milliárd forintnak megfelelő összegű) bevételre számítanak.

A helyi turisztikai hivatal felmérése szerint azoknak a háromnegyede, akik egyszer már megfordultak Tibetben, ismét vissza szeretne térni. Tavaly 8,7 millió turistát fogadtak, ez a szám 2015-re valószínűleg el fogja érni a 15 milliót.

Nem csoda hát, ha Li Ji (Li Yi) és Csang Tao (Zhang Tao) úgy döntöttek, hogy Tibet egy különlegesen szép helyén tibeti esküvői szertartással kelnek egybe. A pár az interneten talált egymásra, egy online társkereső oldalon indult a kapcsolatuk, amely tartós udvarlás és ismerkedés után április közepén “pecsételődött meg” gyönyörű természeti környezetben, a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsík egy településén, Njingcse (Nyingchi) prefektúrában.

A vidéket az utóbbi években egyre több házasulandó keresi fel, és a Hszinhua hírügynökség összeállításából kiderül, hogy a helyiek igyekeznek vonzó szolgáltatással odacsalogatni a házasulandókat, eladni a “tibeti esküvőt” a világ tetején.

“Mielőtt eljutottunk volna ide, arról álmodtam, hogy a férjemmel együtt kézen fogva szaladok az esküvői ruhámban. Amikor pedig mindez megtörtént, felszabadult boldogságot éreztem. Csodálatos emlék” – számolt be élményéről Li.

Az újdonsült férj arról beszélt, hogy a nagymamája buddhista, aki tíz évvel ezelőtt járt Tibetben, és azóta is szeretett volna újra elmenni. Ám a kora és az egészségi állapota miatt most már nem vállalkozott rá – mesélte Csang, aki elragadtatással beszélt a látottakról, a tibeti kultúráról.

Li és Csang kilenc másik párral együtt csoportos esküvőn vett részt. Valamennyien tradicionális tibeti öltözéket viseltek, és a szertartás is a tibeti hagyományokat követte. Az esküvőt a havas hegyek tövében, kristálytiszta levegőben és a barackfa virágzás fesztiváljával egy időben tartották – ceremónia helyszínét lila barackfa virágok díszítették.

Az ifjú házasok boldogok, a szervezők elégedettek – derül ki a helyszíni tudósításból. Ahogyan az is, hogy kínaiak százai várnak a sorukra az ország minden részéből, hogy eljuthassanak frigyük választott helyszínére, Tibet délkeleti részébe, a tengerszint feletti 3500 méteres magasságba, kék vizű tavak, folyóvölgyek és szorosok szomszédságába.

 

 

– MTI –
hirdetés