Helyi közélet

2016.06.12. 14:44

A levéltetvek veszélyes növényi vírusok hordozói

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kártevők elleni küzdelem is hozzá tartozik egy kertészkedő életéhez.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kártevők elleni küzdelem is hozzá tartozik egy kertészkedő életéhez.

– Ha időben észrevesszük az árulkodó jeleket, tüneteket, akkor hatékonyabban és gyorsabban tudunk fellépni a kár- és kórokozókkal szemben – vélekedik Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője, aki az egyik leggyakoribb kártevőt, a levéltetűt vette górcső alá.

Mindenki ismeri őket

– Nem hiszem, hogy találhatnánk olyan kertbarátot, aki ne ismerné ezt az 1-2 milliméter nagyságú, szárnyas vagy szárny nélküli rovart – fogalmazott lapunknak a szakember, aki hozzátette: a „városi” emberek is ismerhetik a levéltetveket, mivel sárga pólókra, autókra előszeretettel telepednek le.

– Ezt a tulajdonságukat a védekezésben is hatásosan fel tudjuk használni ellenük, mivel a sárga, ragacsos színcsapdával már akkor ki tudjuk mutatni a jelenlétüket, amikor még nem mutatkozik jelentős kártétel – közölte Kohán Márk.

A Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint a különböző levéltetvek azért tudnak komolyabb károkat okozni, mert mindig a növények friss hajtásait, leveleit szívogatják: ennek következtében a levelek eltorzulnak, illetve jelentősen lecsökken a növények kondíciója is.

Kohán Márk arról is beszélt, hogy a levéltetvek színe fajonként változó, de gyakran zöld színűek, mert így kevésbé feltűnőek a zöld lombozatban. Kora tavasszal az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedéket, amely feladata a levéltetvek szétterjesztése, a növényeken pedig már a szárnyatlan nemzedékek egész sora jelenik meg.

Általában telepekben élnek a levelek hátoldalán, és ott is maradnak. Táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki, melyet a hangyák előszeretettel fogyasztanak. Ha egy növényen sok hangyát látunk, az levéltetvek jelenlétére is utal. A mézharmaton megtelepedhet a fekete színű korompenész is.

– A levéltetvek jelentős kárt okoznak azzal is, hogy veszélyes növényi vírusokat hordozhatnak – említett még egy negatív tulajdonságot Kohán Márk.

Hatékony permetezés

– A levéltetvekkel szembeni védekezés csak az időben elvégzett permetezéssel lesz hatékony. Ezek a tetvek, ahogy már említettem, a levelek hátoldalán tartózkodnak, így a permetszert is oda kell juttatni. Növényvédő szereket forgalmazó boltokban különböző kontakt és felszívódó szer közül érdemes választani, ehhez pedig célszerű szakember segítségét kérni – hívja fel a figyelmet Kohán Márk.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában