Esőben demonstráltak a pedagógusok Nyíregyházán

Akt.:
Esőben demonstráltak a pedagógusok Nyíregyházán
© Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Minden közismereti tárgyból elégtelenre értékelte a pedagógusok szakszervezete a kormány munkáját.

Esernyős demonstrációnak is nevezhetnénk azt a „tanévzáró és bizonyítványosztó tüntetést”, amelyet – egy országos kezdeményezéshez csatlakozva – szombat délutánra hirdetett, illetve tartott meg a Pedagógusok Szakszervezetének megyei tagszervezete. A csepergő eső ellenére a Kossuth téri Városalapítók szobra előtti szegletében több mint félszáz szimpatizáns jelent meg, akiket Miklós István a tagszervezet elnöke köszöntött. Beszédében beszámolt a pedagógusok és a velük szövetséges szervezetek kormánnyal szemben vívott küzdelmeinek az állomásairól, s nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a pedagógustársadalom nem elégedett. – Hogy is lennénk azok, amikor nem foglalták törvénybe a megállapodásokat, egyeztetés nélkül veszik el az intézményeket az üzemeltető önkormányzatoktól, és sokak – például szakmatanárok és segítők – katasztrofális bérhelyzetén most sem kíván segíteni a kormány – jelentette ki Miklós István.

A demonstrációnak egy diákszónoka is volt, ugyanis Sipos Péter a Kölcsey Ferenc Gimnázium 11. évfolyamos tanulója a DÖK-elnöke a diákság szemszögéből világította meg a tapasztalatokat. Szólt a nemzeti kerettanterv hibáiról, a diákok túlterheltségéről, a feszített tempóról, az államilag támogatott képzések egyre elérhetetlenebbé válásáról. – Nem vagyunk Excel-táblázatba rendezhető számadat, mi, diákok vagyunk a jövő – zárta mondandóját az ifjú szónok. Őt követte Kalóné Pella Judit, a Nyíregyházi Göllesz Viktor Speciális Szakiskola tanára, aki a „Tanítanék” mozgalom képviselőjeként osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Gandhi szavait idézve a szeretet és nem a megfélemlítés oktatáspolitikáját követelte a jelen iskolái számára.

Az esemény zárásaként – rögtönzött osztályozó tantestületi ülést tartva – értékelték a kormány eddigi munkáját, s kiállítva a bizonyítványát határozatba foglalták, hogy köteles javítóvizsgát tenni. Végül jelképesen szélnek eresztettek néhány narancsszínű luftballont, ezzel is jelezve, hogy az ígéretekből annyi valósult meg, amennyi tartalom egy üres léggömb belsejében van.

KM-MJ
hirdetés