Este a Kossuth téren kezdetét veszi a VIDOR Fesztivál

Este a Kossuth téren kezdetét veszi a VIDOR Fesztivál
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Este elkezdődik az év legjobban várt hete: indul a VIDOR Fesztivál, amely az idén számos újdonsággal várja az itt élőket és az ide érkezőket. Az újítások közül az egyik legfontosabb minden bizonnyal a legnépszerűbb is lesz: a közönség a Kossuth téri nagy színpadon két színházi produkciót is láthat, természetesen ingyen. Mindezzel a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház egy régi adósságot szeretett volna törleszteni.

Kirják Róbert, a teátrum ügyvezető igazgatója erről korábban azt mondta: a versenyprogramok iránti hatalmas érdeklődés miatt a színházszerető közönség egy része nem tud bejutni egy-egy kiszemelt előadásra. Ezen szerettek volna változtatni azzal, hogy a Kossuth téren az érdeklődők nemcsak koncerteket hallhatnak, de színházi előadást is láthatnak ingyen, ráadásul kettőt is! Az egyik a Tied a világ című előadás, amelyet a megnyitó ünnepség után, ma hét órától láthat a közönség és amely az Illés zenekar slágereit vonultatja fel. A főbb szerepeket Vastag Tamás, Nagy Sándor és Feke Pál játsszák, a rendező sem ismeretlen: az a Szente Vajk, aki a nyíregyházi színházban a Hello, Dolly!, és a Sherlock Holmes – A sátán kutyája című nagy sikerű előadásokat állította színpadra, és van még egy kuriózum: az előadás végén Bródy János is megjelenik. A másik ingyenes zenés darab a Legénybúcsú című musical lesz augusztus 29-én, amelynek főszerepében a Nyíregyházán nagyon népszerű Mészáros Árpád Zsoltot láthatjuk, de a szereplők közül Miller Zoltán és Barabás Kiss Zoltán neve is sokaknak lehet ismerős.

– Bízom benne, hogy sok nézőnek szerzünk örömet az előadásokkal, és hogy még több emberhez tudjuk közelebb vinni a színház élményét – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Minden daluk sláger

Ötven éve jött létre az a zenei formáció, amely kitörölhetetlen, és azóta is meghatározó a hazai könnyűzenei életben. Az Illés zenekar minden dala sláger, minden megszólalásukat kőbe lehet vésni, minden üzenetük kordokumentum. Ugyanakkor minden házibuli elengedhetetlen tartozéka és fénypontja is, ha felkerül egy Illés-lemez, márpedig legtöbbször felkerül. A Játékszín előadásában húsz Illés-sláger hangzik el kiváló fiatal művészek előadásában, a zenés játékot pedig Bródy János jelenléte teszi igazán egyedivé.

… Tied a világ! – zenés társasjáték

Dalok: Illés zenekar, librettó: Szente Vajk.

Szereplők: Bródy János, Feke Pál, Nagy Sándor, Vastag Tamás, Vecsey László, Pusztaszeri Kornél, Simon Panna Boglárka.

Dobok/zenekarvezető: Szörényi Örs, billentyűk: Reviczky Balázs, gitár: Kékkői Zalán, basszusgitár: Pethő Gábor. producer: Rosta Mária, zenei producer: Feke Pál. zenei vezető: Károly Kati, zenei munkatárs: Drucker Péter, hangszerelés: Sebestyén Áron, hangmérnök: Pánczél Lajos, világítástervező: Madár, súgó: Sajben Anita, ügyelő, rendezőasszisztens: Varga Miklós, rendező: Szente Vajk.


Fúvószenével indul a VIDOR

Újraértelmezte a fúvós­zene fogalmát a Kelet Brass Band, amely ma a megnyitó előtt zenél.

Az idei fesztiválon, a seregszemlék történetében először már a megnyitó ünnepség előtt érdemes kilátogatni a Kossuth térre, fél hatkor ugyanis a Kelet Brass Band lép fel, hogy egy látványos és vidám zenés produkcióval lepje meg a közönséget.

Újraértelmezve a fúvószene fogalmát, a Kelet Brass Band 2016 februárjában alakult képzett zenészekből, soraikban tudva nyíregyházi, debreceni, illetve miskolci tagokat. A zenekar üstökösként robbant be az utcazene világába: megnyerték a 2017-es, VI. Ceglédi Utcazene Fesztivált, ahonnan a közönségdíjat is elhozták, az idén májusban I. helyezést és különdíjat értek el a Tokaji Utcazene Fesztiválon, júniusban pedig az Egri Utcazenészek Versenyén szerezték meg a közönségdíjat, de a szakmai zsűri díját is ők kapták. A nyolc tagból álló formáció mai modern slágereket és ismert örökzöldeket szólaltat meg rézfúvós hangszereken, dobszerelésen, énekkel megafonon. A látvány és a jó hangulat garantált – el lehet képzelni ennél jobb fesztiválkezdetet? Aligha!


Egy előadás elmarad a fesztiválon

Hosszú betegség után 71 éves korában elhunyt Székhelyi József, akinek arcát és hangját szinte minden magyar tévénéző ismerte. Több elismerést is kapott: a Jászai Mari-díj mellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig tisztikeresztjét. Székhelyi József az idei VIDOR Fesztiválon a Szép jó estét, Mr. Green! című darabban játszott volna, az előadás elmarad.


A VIDOR Fesztivál pénteki programjai

Móricz Zsigmond Színház

19 óra: Ádám almái – nagyszínpad

Belvárosi forgatag

15–24 óra: VIDOR falu

15.30–19 óra: Utcazene a VIDOR-on

15–2.30: VIDOR Kert

Kossuth tér

17 óra: Tarkabab – Bab Társulat, Budapest

17.30: Kelet Brass Band

18.30: Megnyitó ünnepség

19 óra: …Tied a világ! (Játékszín)

22 óra: Nagy Ricsi-koncert


Nyíregyháza – Ez már a tizenhetedik VIDOR Fesztivál lesz, mégsem lehet megunni. Mert mindig új, mindig más, és mi mindig szeretjük – vezette fel az augusztus 24–szeptember 1. közötti Vidámság és Derű Országos Seregszemléjének keddi sajtótájékoztatóját dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, ak...
hirdetés