Esterházy Péter halála – Szüts Miklós: többet látott a világból, mint mi, többiek

Budapest – “Többet látott a világból, mint mi, többiek” – méltatta a csütörtökön elhunyt Esterházy Péter írót az MTI megkeresésére pénteken korábbi alkotótársa, Szüts Miklós képzőművész.

Tudni lehetett, hogy hamarosan bekövetkezik – szólt a Kossuth-díjas író haláláról Szüts Miklós, hozzátéve: Esterházy Péter addig akart élni, amíg mondatokat tudott írni.

“Minden jó volt vele: jó volt vele nyaralni, jó volt vele csak ülni, és hallgatni a fű növését. Nagyon szerettem mutogatni neki a munkáimat, mert becsülte őket, én pedig borzasztóan szerettem az írásait” – idézte fel a festőművész.

Szüts Miklós szerint Esterházy Péter halálával “mindenki szegényebb lett, nem csak azok, akik használták a könyveit, hiszen mindenkiért írt, legfeljebb nem mindenkinek” – fogalmazott.

Esterházy Péter és Szüts Miklós 2015 végén A bűnös címmel közös kötettel is jelentkeztek, melyet mind a kritika, mind a közönség jól fogadott.

Szüts Miklós hangsúlyozta: Esterházy Péterrel nem együtt, de közös munkán dolgoztak: “ő csinálta az ő dolgát és én az enyémet, míg ezek egy áldott pillanatban, szerencsésen összefonódtak”.

“Nagyon boldog voltam ezzel a könyvvel tavaly novemberben, és az utolsó naplójából kiderül, ő is nagyon örült, hogy kitaláltunk valamit: a képek és a szöveg együtt dolgoznak, egyik a másik vállára áll, és úgy másznak fölfelé” – szólt közös munkájuk eredményéről Szüts Miklós.

Esterházy Péter halálának hírét családja és a Magvető Kiadó jelentette be csütörtök este. A 66 évesen elhunyt író hasnyálmirigyrákban szenvedett, betegségét tavaly hozta nyilvánosságra és könyvet is írt róla. Alig több még egy hónapja még megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet, Hasnyálmirigynapló című kötete a rendezvény budapesti programjainak legnépszerűbb kiadványa volt.

– MTI –
hirdetés