Észak-koreai válság – EU: botrányos provokáció az újabb rakétakísérlet

Brüsszel – Botrányos provokációnak nevezte péntek délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Észak-Korea legújabb ballisztikusrakéta-kísérletét.

A rakéta fellövés az uniós tisztségviselő szerint veszélyezteti a térség és a világ biztonságát, illetve ezzel Phenjan ismét megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Észak-Koreának “azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” be kell szüntetnie a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését – húzta alá a főképviselő.

Mogherini emellett tudatta: dolgoznak az uniós szankciók szigorításán, hogy kiegészítsék az ENSZ korlátozásait.

A főképviselő hangsúlyozza: a nemzetközi közösség minden eddigi provokációt önmérséklettel fogadott, “és ennek folytatódnia kell”; erőteljesebb gazdasági és diplomáciai eszközökkel el kell érni, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése politikai úton valósuljon meg.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén is kilőtt egy ballisztikus rakétát, amely ugyancsak átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott, néhány nappal később pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából


hirdetés