Esze Tamás zászlót bontott Tarpán

Esze Tamás zászlót bontott Tarpán
© Fotó: Pusztai Sándor
Tarpa – Hagyományosan, koszorúzással emlékeztek Tarpán a XV. Kuruc nap rendezvényén arra, hogy a jobbágysorból felszabadított egykori brigadéros, Esze Tamás hősiessége nyomán hajdúvárosi kiváltságot nyert a település a Rákóczi szabadságharc idején.

A Himnuszt Dani Attila tárogatózenéjére a közönség együtt énekelte, majd Tarczi Gyula a vendégek közt bemutatta a határon túli területek képviselőit, valamint a két élő hungarikumot, Benkő Lászlót, és Debreceni Ferencet, az Omega együttes kitűnőségeit.

Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere beszédében egy meglepetést ígért, és pillanatokkal később megtudtuk, hogy település díszpolgári címét Magyar Levente államtitkár kapta. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára beszédében bejelentette, hogy több mint egy milliárd forint értékű infrastrukturális és gazdaságfejlesztési beruházások, programok indulnak a beregi településen, illetve Kárpátalja térségében, gyümölcsfeldolgozó területen.

Ezt követően emlékplaketteket adtak át, és a Figemadár Citerazenekar játszott népdalokat. A tömeg lassan áthúzódott a tér másik oldalára, ugyanis a Nemzeti Lovas Színház művészei érkeztek lóháton, Pintér Tibor kitűnő éneke közben a lovát is ugratta, majd Sasvári Sándor személyesítette meg Bercsényi Miklós grófot, aki átadja Esze Tamásnak a Breznai kiáltványt. A vendégek megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát, majd a programok a művelődési ház udvarán folytatódtak.
hirdetés