Eszik a beteg

Eszik a beteg
© Illusztráció: Getty Images
Az intézményigazgató néhány kórházi vezetővel úgy döntött, hogy egy héten át azt a kosztot eszik, amit a betegeknek felszolgálnak. Hallottak az ízetlen, állagában, tálalásában sem gusztusos étkekről, de úgy lehettek vele, hiszik is meg nem is, amit az egyébként „mindenre panaszkodó” páciens(ek) állít(anak). Bednárik Mónika jegyzete.

Egy hétnyi kóstolgatás után megkövetve a betegeket bejelentették, megreformálják a kórház étkeztetési szokásait, s nemcsak újítanak az étlapon, amelyen ízletesebb, egészségesebb falatok szerepelnek majd, de a kórteremben fekvők akár este is kérhetnek vacsorát. Mert rájöttek, olyan nincs, hogy mindenki reggel nyolckor, délben, valamint délután 4 órakor legyen éhes.

Nem, sajnos ez nem magyarországi, hanem kanadai, ottawai tündérmese. Mi még ott tartunk, hogy a napi nyersanyagnorma egy beteg esetében nem éri el a 600 forintot, miközben az élelmiszer-, főként a zöldség és gyümölcsárakra tekintve káprázik a szemünk. Lássuk be, az egy zsemle egy kockasajt alkotta vacsora látványa (nem öröm)könnyektől teszi homályossá a betegek, a hozzátartozók látását. Ha a döntést hozó, pénzt elosztó hölgyeknek és uraknak legalább egy hétig a kórházi kosztot szolgálnák fel, vajon megértenék, hogy a magyar beteg ettől többet érdemel?

Bednárik Mónika
hirdetés