Étekképek

Akt.:
Étekképek
© Illusztráció: Getty Images
A leghíresebb horrorfilmek is elbújhatnak azon képsorok mögött, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a legnagyobb videómegosztón tesznek közzé. A hang nélküli, zenével aláfestett filmecskéket nézve elgondolkodtam azon: fényevő leszek. Bednárik Mónika jegyzete.


A lisztüzemben talált mumifikálódott patkánytetem, a lejárt szavatosságú alapanyagokból sütögetők megrendítettek abban a hitemben, hogy szükségem van ilyen étkekre. A penészes, légyjárta húsokat látva visszasírtam a vegetáriánus éveimet, az egérpiszoktól bűzlő cukrászüzemben készült felvételek megölték bennem a süti iránt havonta egyszer fellobbanó vágyat. Az ellenőrök kifogták a halakat is az élelemhálómból, és kiderült, a szaloncukor sem az, aminek látszik, ahol készült, azt meg jobb, ha nem látjuk.

Amikor élelmiszert vásárolunk, azt azzal a bizalommal és hittel tesszük, hogy amit ka­punk, az minőségében a legjobb, hiszen a tisztessége­sen végzett munkával elő­állított termék csak így jelent hosszú távon biztos megélhetést. Végül úgy döntöttem, nem leszek fényevő, mert az elrettentő esetek mellett sokkal több a kiválóan, makulátlan tisztasággal működő, minden szabályt betartó üzem, csak róluk nem készül film. Pedig nagy igény lenne rá.

Bednárik Mónika
hirdetés