Ételallergia: nem mindig egyértelműek a tünetek

A mogyoróra, dióra, mandulára sokan allergiásak
A mogyoróra, dióra, mandulára sokan allergiásak - © Fotó: Internet
Budapest – Bár a legtöbb allergia gyerekkorban jelentkezik, nem ritka, hogy felnőttként újfajta ételekre leszünk érzékenyek.

Ez jelentkezhet kiütések vagy viszketés formájában, de okozhat hányingert, hasmenést is. Ha ezek emellett egyéb tüneteink is vannak, például az ajkaink feldagadnak vagy kapar a torkunk, orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a tünetek enyhék, hiszen nem tudhatjuk, később nem lesznek-e súlyosabbak.

Elsőre náthának tűnhet, de az orrfolyás, gyakori tüsszentés és orrdugulás ételallergiára is utalhat, ha ezeket evés után tapasztaljuk. Gyakran előfordul, hogy amire nyersen fogyasztva allergiásak vagyunk, arra megfőzve kevésbé reagál a szervezetünk. A torokkaparás, szájüregi viszketés, bizsergés egyik oka az lehet, hogy bizonyos pollenek keresztallergiás reakciókat válthatnak ki: aki például a nyírfára allergiás, az tapasztalhatja őket mandula, mogyoró vagy épp alma fogyasztása után is.

– KM –








hirdetés