Ország-világ

2020.07.03. 15:02

Orbán Viktor: jó évet zár a V4

Először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására – mondta Varsóban a miniszterelnök.

Varsó, 2020. július 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (k), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2), Igor Matovic szlovák (j2) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Lengyelország július 1-jén vette át a V4-ek elnökségét Csehországtól, amely egy esztendőn át látta el az elnöki feladatot.

Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték

– mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: a második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása.

Mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre – tette hozzá.

Közölte:

Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel.

Orbán Viktor kifejtette: ugyanakkor tény, hogy jelenleg messze vannak a megállapodástól. Most a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a jelenlegi javaslat ettől messze áll – mondta.

Úgy vélte, Lengyelországnak kulcsszerepe lesz a tárgyalásokon, hiszen most vette át a V4 vezetését, így nagyobb felelősség nyomja a lengyel kormányfő vállát, mintha csak a saját országáért tárgyalna.

A miniszterelnök azt mondta: bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után.

Közölte:

azért szurkol Donald Trump amerikai elnöknek is, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

Megjegyezte: Magyarországon elfogadták a 2021-es költségvetést, és extra európai uniós pénzek nélkül alkották meg ezt a büdzsét.

Az uniós tárgyalásokról szólva kitért arra is, hogy a tartalom és a minősége fontosabb, mint az idő.

Ritka az, amikor nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminiszterek vezetik a V4-et, de ez történt az elmúlt egy évben a cseh elnökség alatt, és ez lesz most is, így nagy reményeket fűznek a lengyel elnökséghez – fejtette ki Orbán Viktor.

Közölte:

azt kérte a lengyel kormányfőtől, hogy a migrációra is legyen gondja a V4-nek.

Magyarországon látják, mi történik, a migráció folyamatosan erősödik, egyre több embercsempészt fognak el, az illegális belépési kísérletek száma nő, és a járvány miatti megbetegedések száma emelkedik a migrációs útvonalon – sorolta.

Hangsúlyozta:

először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós pénzügyi tervet illetően egyelőre jól állnak: a cseh miniszterelnök egységes V4-et ad át lengyel kollégájának, aki remélhetőleg meg is tartja ezt az egységet.

Úgy látja, az európai pénzügyi terv más, mint ami eddig volt. A hétéves költségvetés esetében ugyanis minden tagállam befizet valamennyit, van ország, amely nagyobb és gazdagabb, ezért többet, más ország pedig kevesebbet – mondta.

A miniszterelnök közölte: amit azonban most csinálnak, az más, ide nem fizet be senki semmit, így nincs elsőbbsége senkinek, ezt a pénzt együtt állítják elő, azaz az EU hitelből állítja elő, tehát nincsenek befizetők, akiknek nagyobb lehet a hangjuk, és senki nem mondhatja, hogy az ő hangja erősebb, mert több pénzt ad.

A miniszterelnök szerint olyan okos pénzügyi terv kell, amely mindenkinek jó, és senkinek nincs előjoga a terv tartalmának meghatározásában, ezért más természetű a vita, mint amilyet a költségvetésről szoktak folytatni.

Ebben a vitában kell győzelemre vezetnie a V4-et a lengyel kormányfőnek, és remélhetőleg ez sikerülni is fog neki – mondta Orbán Viktor.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban fogadta a v4-es kormányfőket, akiktől azt kérte, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki az EU 2021-2027-es költségvetési tervezetéről, és hatékony tárgyalásokat folytassanak erről az uniós színtéren.

A visegrádi négyek miniszterelnöki csúcstalálkozóján járt pénteken Orbán Viktor, aki közösségi oldalán képgalériát közölt a lengyel fővárosban töltött napjáról.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (k), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2), Igor Matovic szlovák (j2) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában