EU: elfogadhatatlan, hogy nem kapott előre tájékoztatást az olaj leállításáról

Az Európai Bizottság kedden elfogadhatatlannak minősítette, hogy nem kapott előzetes tájékoztatást a Fehéroroszországon keresztüli olajszállítás leállításáról.

A Bizottság követeli, hogy Oroszország és Fehéroroszország azonnal újítsa fel az olajszállítást.

A Bizottság szerint elfogadhatatlan, ha az energiaeladók, illetve a tranzitországok nem tájékoztatják a vevőket az olyan döntéseikről, amelyek érinthetik a szállítást” – jelentette ki a Bizottság energiaügyi szóvivője, Ferran Tarradellas. A szóvivő felszólította a két érintett országot, hogy dolgozzon ki elfogadható megodást, és azonnal újítsa fel az Európai Unióba irányuló szállítást.

Az Európai Bizottság csütörtökre sürgősséggel összehívta az EU olajügyi bizottságát.

Az olajszállítás leállítását az okozta, hogy január elsejével Oroszország lényegesen felemelte Fehéroroszország számára a gáz árát. Válaszul Fehéroroszország tranzitvámot vezetett be a területén a Barátság vezetéken keresztül áthaladó orosz olajra. Ezt Moszkva illegálisnak minősíti. Mindkét ország azt állítja, hogy a másik provokálta ki az olajszállítás leállását.

A 27 tagú EU olajimportjának fele érkezik az Oroszországból kiinduló vezetéken. Ez a menyiség az EU összes olajfelhasználásának 12,5 százaléka.
hirdetés