EU: "szégyen", ahogy Franciaország a romákkal bánik

EU: "szégyen", ahogy Franciaország a romákkal bánik
Szégyenteljesnek minősítette az igazságügyi EU-biztos kedden Brüsszelben azt, ahogy a francia hatóságok a romákkal bánnak. Viviane Reding sajtótájékoztatóján jogi lépéseket is kilátásba helyezett Franciaországgal szemben és a romákkal szembeni fellépést a II. világháború deportálásaihoz hasonlította.

Az igazságügyekért felelős uniós biztos azért mondta azt, hogy kötelességszegési eljárás indulhat Párizzsal szemben, mert kiderült: olyan utasítás alapján toloncoltak ki romákat az országból, amelyhez figyelembe vették az etnikai csoporthoz való tartozást. Ez pedig ellentmond Franciaország eddig állításával, miszerint “konkrét etnikai csoport nem volt a célpont”.

A francia kormány “megdöbbenéssel” fogadta Reding szavait a brüsszeli sajtótájékoztató után kiadott közleményük szerint.

Emelkedett Sarkozy népszerűsége

Franciaország csaknem ezer roma bevándorlót küldött vissza Bulgáriába és Romániába augusztus óta, 2010-ben pedig összesen már több mint 8000 romának kellett távoznia az országból. A “biztonsági razziát” Nicolas Sarkozy francia elnök rendelte el.

A francia államfő támogatottsága egyébként egy múlt vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint négy ponttal, 34 százalékra emelkedett szeptemberben, annak ellenére, hogy Nicolas Sarkozy kemény bírálatokat kapott az illegálissá minősített cigánytáborok felszámolása és a megfelelő papírokkal nem rendelkező romák kitoloncolása miatt.

– Független Hírügynökség –
hirdetés