Helyi közélet

2016.10.23. 14:48

Amerikában fogta az amurt

Nyíregyháza - Produkál az élet olykor-olykor különös történeteket. A Nyíregyházán élő Hlavati Gyulának például Amerikába kellett elutaznia, hogy megfogja élete eddigi legnagyobb halát.

Nyíregyháza - Produkál az élet olykor-olykor különös történeteket. A Nyíregyházán élő Hlavati Gyulának például Amerikába kellett elutaznia, hogy megfogja élete eddigi legnagyobb halát.

Víztározó a lakóparkban

– A barátaim beszéltek rá a horgászatra még 1983-ban. Kezdetben a császárszállási víztározóra váltottam engedélyt, de aztán, hogy az utóbbi években kevesebb lett a szabadidőm, az orosi horgásztóhoz szoktam kilátogatni évente három-négy alkalommal kisebb-nagyobb sikerrel – elevenítette fel az előzményeket lapunk érdeklődésére Hlavati Gyula.

– Az Amerikai Egyesült Államokban él a fiam 18 éve, valamint más rokonaim is letelepedtek ott. Szeptemberben meglátogattuk őket Floridában. West Palm Beach egyik lakóparkjában figyeltem fel egy hatalmas tóra, pontosabban víztározóra, amiből locsolni szoktak. Hatalmas amurok voltak a vízben, ritkán látni annyi és akkora halakat egy csomóban.

A sás már ízlett

– Kaptam kölcsön botot az egyik rokontól, s úgy alakítottam át a készséget, hogy amurra jó legyen. Két napon át mindenféle csalival próbálkoztam, de egyet sem sikerült megfognom.

– A parton ujjnyi vastag fűszálak, sásfélék voltak, végül azt tettem a horogra. Ez már ízlett nekik, csakhogy az akasztás után kétszer is elszakadt az előke. Ekkor az előkét is fonott zsinórból készítettem el, s így aztán sikerült megfognom az egyiket. Erős hal volt, de nem kellett sokáig fárasztanom.

Nem volt segítőtárs

– Mivel merítőszákom nem volt, segítőtársam sem volt, be kellett mennem érte a vízbe, s az ölemben hoztam ki. Érdekes, hogy az ottani embereket nem érdeklik ezek a halak. Nem szoktak horgászni a tóban, ugyanis mindenki csak a tengeri halat fogyasztja. Mivel a kifogott amur nem kellett senkinek sem, ezért a fénykép elkészítése után ment is vissza a vízbe a társai közé.

KM-MML


Csodálkozva figyelték

– Ez a horgászat a reggeli órákban volt, sok család kint kávézott a teraszon, érdeklődve, csodálkozva nézték, hogy vajon mit is csinálok ott. Néhányan közelebb is jöttek bámészkodni, ,,csodabogár” voltam a számukra. Korábban itthon fogtam már 6-8 kilogrammos pontyokat, de ez az amur 15 kilogrammos volt. Fel is került a fényképem a rokon garázsában lévő dicsőségtáblára – fejezte be amerikai élménybeszámolóját Hla­vati Gyula.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában