Két sportközpont épül nálunk

2020.08.17. 08:55

A sport és a honvédelmi nevelés központjai épülnek a megyében is

Újfejhértó mellett Kisvárdán is épül Honvédelmi Sportközpont.

Dr. Hosszú József és dr. Simicskó István (jobbra) az újfehértói alapkőletételi ünnepségen

Forrás: BMSK.HU

A kormány 2017-ben döntött a honvédelmi sportközpontokról. Egy nemrégiben megjelent kormányhatározat az első ütemben összesen tizenhat – köztük két megyénkbeli – helyszínt jelöl meg. – Az alapkőletétel óta már az alapozásnál tartanak a kivitelezők – mondta lapunknak dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere. – Nagyon remélem, hogy ősz végére állni fog az épület, és akkor télen haladni lehet a belső munkákkal. A típustervek alapján épülő központok alapterülete 700 négyzetméter, mely magában foglal egy 138 négyzetméteres edzőtermet, melyhez egy 760 négyzetméteres lőtér is tartozik.

A magyar kormány 2017-ben döntött a honvédelmi sportközpontok építéséről. Egy nemrégiben megjelent kormányhatározat az első ütemben összesen tizenhat – köztük két megyénkbeli – helyszínt jelöl meg; Újfehértó mellett Kisvárda is hamarosan gazdagabb lesz ilyen honvédelmi sportközponttal.

Dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos a létesítményekről elmondta, a haza védelme nemzeti ügy, a sportközpontokkal pedig az a szellemiség is erősödik, amely a közösséget össze tudja tartani.

A típustervek alapján épülő központok hasznos alap­területe mintegy 700 négyzetméter, mely magában foglal egy 138 négyzetméteres edzőtermet, melyhez egy 760 négyzetméteres lőtér is tartozik. Az emelet alapterülete több mint 160 négy­zetméter, ahol egy hetven négyzetméteres oktatótermet is kialakítanak, ezenkívül minden épülethez megfelelő számú parkolóhely is tartozik. A tervezés során Makovecz Imre organikus építészeti stílusa is érvényesül.

Már épül a sportcentrum

Az Újfehértóra tervezett honvédelmi sportközpont alapkőletételénél elhangzott, a beruházás közel 900 millió forintba kerül.

– Öt honvédelmi sportközpont épül majd az országban – mondta dr. Simicskó István kormánybiztos. – A balassagyarmati után a mostani alkalom a második alapkőletétel, ezeken kívül Szarvason, Szigetváron és Baján lesz majd ilyen létesítmény. Bár a második alapkőletételnél tartunk, őszintén remélem, az átadást itt tartjuk meg először – tette hozzá.

Azóta bejelentették, újabb 11 sportközpont létesül az országban, és megyénk ebből sem marad ki, hiszen Kisvárda is bekerült a kedvezményezettek közé.

Dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere lapunknak elmondta, jól haladnak az építkezés munkálataival.

– Az alapkőletétel óta már az alapozásnál tartanak a kivitelezők. Ahhoz, hogy legkésőbb jövő nyáron átadhassuk az épületet, folyamatosan dolgozni kell. Nagyon remélem, hogy ősz végén már állnak a falak, így télen nyugodtan végezhetjük a belső munkákat. Már most nagy az érdeklődés a városban és a környékbeli településeken a sportközpont iránt. Vannak olyan sportszervezetek, amelyek itt szeretnének végleges otthonra találni, ezek közül talán a kempósok érdeklődése a legintenzívebb. A leendő lőtér pedig a fiatalok képzeletvilágát mozgatta meg, az iskolások többsége nagyon szeretné kipróbálni a lövészetet – fejtette ki az újfehértói polgármester.

A kisvárdai önkormányzatnál érdeklődésünkre elmondták, még várják a hivatalos értesítést illetve a szerződést, addig várnak a nyilatkozatokkal.

Honvédelmi nevelés

A Honvédelmi Sportszövetség honlapja szerint a honvédelmi sportközpontok lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős létesítmények, alkalmasak lesznek közösségi programok, sportlövész-, küzdősport-, általános képességfejlesztő foglalkozások, valamint elméleti képzések megtartására. Ezekkel a cél az, hogy a sportközpontokban állandó, összetartó közösségek alakuljanak ki, és több generáció, illetve családok közös sportolásának, a szabadidő eltöltésének lehetőségét kínálják.

A honvédelmi nevelés szempontjából alapvető fontossággal bírnak az önvédelmet fejlesztő mozgásformák, a küzdősportok, a kézitusa (dzsúdó, vívás, birkózás, karate, taekwondo stb.) körébe tartozó sportágak, melyek összetett mozgásszerkezetük alapján a legalkalmasabbak arra, hogy a fiatalok fizikai képességeit sokoldalúan fejlesszék. A technikai sportok közül az ejtőernyőzés, a búvárkodás, a sportrepülés, valamint a hegy- és sportmászás áll a program középpontjában.

A fiatalok lövészeti ismereteinek bővítésére olyan tematikát, módszertant dolgoznak ki, amelynek legfontosabb szempontja a biztonság, de egyben biztosítja a megfelelő lőkészség megszerzését is.

A Honvédelmi Sportszövetség számára kiemelten fontos a tizenéves korosztály, amely a fizikai fejlődés, érés, valamint a sport iránti érdeklődés, a sportolási szokások kialakulásának szempontjából egyaránt érzékeny célcsoportot jelent.

Ahol épül

Baja, Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Kecskemét, Kisvárda, Körmend, Makó, Nagykanizsa, Pécs, Sárospatak, Szarvas, Szekszárd, Székesfehérvár, Szigetvár, Újfehértó, Zalaegerszeg

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában