szon-sportoldal

2013.01.03. 08:05

Ők lehetnek a siker zálogai

Visszapillantó megyénk 2012-es sportéletére, 4. rész: Utánpótláskorban még egyetlen rossz szó sem érheti sportolóink, csapataink eredményességét.

Visszapillantó megyénk 2012-es sportéletére, 4. rész: Utánpótláskorban még egyetlen rossz szó sem érheti sportolóink, csapataink eredményességét.A 2011-es esztendőről szóló összeállításunk nyíregyházi csapataira vonatkozó fejezetét azzal a konklúzióval zártuk, hogy volt már sikeresebb év a megyeszékhely sportéletében, és bizonyára lesz is. Hát, nem a 2012-es volt, annyi szent.

Csapataink továbbra sem kényeztették el a közönséget: a futballisták a tavaszi reménykeltő szereplés után ősszel csak a kupamenetelésnek és a hazai veretlenség megóvásának örülhettek, a kosárlabdázóknak a riválisok botladozásaira is szükség volt ahhoz, hogy tavasszal megússzák a bentmaradásért vívandó osztályozót, igaz, az ő esetükben az új bajnokság hozott némi reményt a felpezsdülésre. A kézilabdázók az NB I. B-ben meghatározóbb szerepet játszanak, mint az előző években: a tulajdonosváltás után az esztendő első fele a stabilitásról szólt, míg ősszel már az esélyesek között vágtak neki az új sorozatnak, és a szezon félidejében birtokolt negyedik helyezésük magában hordozza az előrelépés lehetőségét.

Többfrontos helytállás

Hanem aminek feltétlenül lehet örülni kell az az, hogy több sportágban feltűntek a színen a pályájukat ígéretesen építgető fiatalok. A Marso-Vagép NYKK-ban a 22 esztendős Mohácsi Máté mellett a 19 éves Polyák László is alapembernek számít: előbbi olykor hátán viszi a csapatot, utóbbi irányítóként is remekül megállta a helyét akkor, amikor helyettesítenie kellett a sérülés miatt távollévő gólgyárost, Anthony Nelsont. Mindketten jogot hallgatnak a debreceni egyetemen, s emellett van még egy közös tulajdonságuk: Mohácsira a főiskolás, Polyákra az U20-as válogatott keretében számítanak, de a nyáron utóbbi az U18-as csapatunk legjobb játékosa volt a B divíziós korosztályos kontinensbajnokságon.

Győztes gól a Lokinak

Sportágat váltva, a Spartacus futballistái közül Benkő Balázsnak elég fiatalon, mindössze 18 évesen adatott meg, hogy tétmérkőzésen győztes gólt lőjön a Lokinak. Hány és hány egykori nagyság nem mondhatta el ezt magáról, a még ifjúságikorú védő ugyanakkor nagypapakorában is emlegetheti majd 2012. november 22-ét, amikor a DVSC elleni kupapárbaj első összecsapásának 91. percében, szöglet utáni szép lövéssel alakította ki a 3–2-es Szpari-sikert. A piros-kékektől egy valami elvitathatatlan volt az ősszel: még csak nem is Benkő volt a legfiatalabb a lehetőséghez jutott titánok közül (Hrabina Alex „másodéves” felnőttként 17 évesen állhatott a kapuban), és akadt olyan mérkőzés, amikor a kezdőcsapatban nyolc saját nevelésű labdarúgó kapott lehetőséget.

Kézilabdában is szép lehet a jövő: az utánpótláscsapatok sorra gyűjtögetik az érmeket a korosztályos bajnokságokon, és az NYKSK is hemzseg az itt felnőtt titánoktól – egyre több szerephez jutva a másodosztályú felnőttcsapatban. A lány röplabdázók utánpótláskorú sikerei évről évre megszokottak, a remek műhelymunka eredményeként az újra élvonalbeli NRK-ban is hemzsegnek a még fiatalkorú reménységek.

És más sportágakban is bizonyítottak a fiatalok. Vegyük csak azokat, akik már a nagyvilágban is letették a névjegyüket. Itt van a nyírbátori asztaliteniszező, Majoros Bence, akinek a nevét már Ázsiában is ismerik. A guami serdülő világfesztiválon járva ugyanis a szabolcsi legény volt az egyetlen, aki más földrészről érkezve „ferdeszemű” játékost győzött le. A dél-koreai riválisa legyőzése után állítólag ferde szemmel néztek Bencére, aki persze már viadalokon is egyenesen járhatott a büszkeségtől: a serdülő Európa-bajnokságon hajszál választotta el a ranglistavezető francia játékos legyőzésétől, miután csapatban szinte hibátlan teljesítménnyel vezényelte a magyarokat a hatodik helyre. Majd’ elfelejtettük: Majoros itthon már ifiversenyt is nyert, és akadt olyan extraligás bajnoki, amelyet hibátlan mérleggel zárt – a felnőttek között persze, 15 évesen...

Ökölvívásban Nagy Kornélia Kitti a lengyelországi ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet – ha az ítészek nem olyan részrehajlóak, akkor fényesebb is lehetett volna a medália. Az NYVSC-Big Boxing versenyzője emellett felnőtt magyar bajnoknak is vallhatja magát 2012-ben.

Rájuk kell építeni!

És a sor még folytatható a korábbi részekben már dicsőített magasugróval, Bakosi Péterrel vagy éppen az úszó Buskó Csengével és hogy egy mifelénk egzotikusnak mondható sportág képviselőjét is említsük, a golfozó Závaczki Bálinttal. Csak olyan jó lenne már megélni ezeknek a titánoknak a felnőttként, megyei színekben elért sikereit vagy olyan csapatot ünnepelni, amely a mi fiainkra-lányainkra épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!