Európai Bizottság érdeklődik a rendőri intézkedésekről

Az elmúlt két hét zavargásai kapcsán felmerült esetleges rendőri túlkapásokkal kapcsolatos információkról érdeklődik az Európai Bizottság. A Fidesz felszólította kormányt és a rendőrséget, hogy működjön együtt az unió illetékeseivel.

Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében a kormányt arra kérte, hogy adja át az elmúlt két hét zavargásaival kapcsolatos információit, különös tekintettel azon vizsgálatok eredményeire, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben.

A levélben az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse arra mutat rá, hogy különböző jelentések szerint a rendőrség esetleg túlzott erőszakot alkalmazott tüntetők ellen az elmúlt két hétben.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy minél előbb tegyen eleget Franco Frattini kérésének, és működjön együtt az unió illetékeseivel – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter hozzátette: A Fidesz szerint a kormány és Gyurcsány Ferenc szégyenteljes helyzetbe hozták az országot, és példátlan, hogy uniós szinten foglalkoznak konkrét rendőri intézkedéssel. Alapvetően sértették meg az emberi jogokat, az uniós normákat- és értékeket – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója.
hirdetés