szon-sportoldal

2010.09.01. 10:57

Profi képzés, profi trénereknek

<p>Révész Attila első megyebeli szakvezetőként vehette át a legmagasabb szintű futballedzői diplomát, a Pro-licencet, amelyet használni is szeretne a közeljövőben.</p>

Újabb huszonhét névvel bővült a Pro-licences diplomával rendelkező magyarországi futballedzők száma, amely már száz felettire tehető. A mostani kurzusból került ki az első olyan szakember, aki megyénk szülötteként eddig csakis szabolcs-szatmár-beregi csapatoknál dolgozott: Révész Attila. A 37 esztendős, korábban Tuzséron és a Nyíregyháza Spartacusnál tevékenykedő fiatalember az utóbbi időben egy kicsit távolabb került a labdarúgástól, de belevágott a képzésbe, meg is szerezte az itthon a legmagasabb edzői minősítésnek számító diplomát – mindez arra utal, hogy vannak még tervei a futballban.

– Egy éven keresztül tartott a képzés, a központ Telkiben volt, ahol hétfői napokon vettünk részt az előadásokon – mesélt a Pro-diploma megszerzésének menetrendjéről Révész Attila. – Legalábbis eleinte, mert az utóbbi hetekben már igen sűrű volt a menetrend, akkoriban már hetente kétszer-háromszor is találkoztunk. A diploma megszerzésének feltétele volt a szakmai angol nyelvvizsga letétele, egy nemzetközi kupában induló csapatnál eltöltött egyhetes szakmai gyakorlat valamint az elméleti, írásbeli és gyakorlati vizsgák. Ami engem illet, a szakmai gyakorlatot Kolozsváron, a romániai CFR Cluj csapatánál töltöttem, amely gárda a két évvel ezelőtti bravúrját megismételve ismét tagja a Bajnokok Ligája csoportkör-mezőnyének.

A magasabb szintű munkavállaláshoz elengedhetetlen a Pro-licenc megszerzése. Vajon az ismeretanyag átadása terén is olyan profi a képzés, mint ahogy azt az elnevezése is takarja?

– Korábban, amikor még Mezey György irányította az edzőképzést, arról lehetett hallani, hogy nagyon egyirányú volt az ismeretátadás, az oktatók saját maguk elképzeléseit ismertették meg a hallgatókkal – így Révész Attila. – Mióta Prukner László kezében van az irányítás, sokkal interaktívabb a tanfolyam, gyakoriak voltak a viták, amiből szintén rengeteget tanultunk. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy azoknak az edzőknek, akik idáig eljutottak, már nehéz újat mondani mondjuk edzésvezetésből, viszont nagyon jó előadóink voltak az élet egyéb, de a szakmához tartozó területről, általuk képviselt a szakterületek műhelytitkait is megismerhettük. Betekintést nyerhettünk a különböző futballkúltúrák, így az olasz vagy a spanyol edzői filozófiájába, amelyekből szintén van mit merítenünk. A szakmai részből számomra az volt a legérdekesebb, amikor a különböző játékrendszereket állítottuk egymással szembe.

Révész Attila 2007. júliusa és 2009. áprilisa között éppen ötven élvonalbeli meccsen irányította a Szparit, igaz, akkor meg kellett találni a kiskaput, ahhoz, hogy leülhessen a kispadra. A tréner immár teljes joggal irányíthatna NB I-es csapatot. Eljön az idő, amikor hasznát veheti még a diplomának?

Magyarországon még mindig nem túl idális a helyzet, három-négy csapaton kívül nincs olyan együttes, amelynél komoly célok megvalósulásáért lehetne dolgozni – vázolta a helyzetet a kisvárdai illetőségű, első szabolcsi Pro-diplomás. – A többi helyen a túlélés jelenti az egyetlen motivációt, mindez szakmailag nem jelent túl nagy kihívást. Az elmúlt másfél évben kicsit távol tartottam magam a futballtól, és bár voltak megkeresések, egyelőre fontosabbnak tartom, hogy a saját, egyéb ügyeimre koncentráljak. Az is igaz, a nem is olyan távoli jövőben jó lenne majd hasznát venni a most megszerzett ismereteknek és diplomának.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!