olimpia

2020.02.12. 15:50

Olimpiai bajnokuknak állítanának emléktáblát Kisvárdán

Halasy Gyula emlékét szeretnék megőrizni.

A Kisvárdai Város­szépítő Egyesület 1984 óta viseli a szívén a város szépítését, a hagyományok ápolását, a történelmi és természeti értékek megóvását. A tagoknak köszönhető többek között a város főterén álló egykori Diner Bank épületének megmentése, de a régi temetőben lévő kegyeleti emlékhely létrehozása is.

Kezdeményezésükre avatták fel a város egyik jelképévé vált Szent László-szobrot, a Rákóczi-domborművet, Balassi Bálint emléktábláját. Több helytörténeti kiadvány megjelenéséhez is hozzájárultak, a holokauszt 60. évfordulóján az egykori zsinagóga falán emléktáblát helyeztek el.

Igazgató is volt

Az egyesület idei első beszélgetésén Néző István elnök az elkövetkezendő időszak várható eseményeiről beszélt, és javaslatot tett arra, hogy készítsenek emléktáblát a város szülötte, a magyar sportlövészet első olimpiai bajnoka, Halasy Gyula emlékére.

Halasy Gyula 1891. július 19-én született Kisvárdán. Az elemi iskolát helyben végezte, majd a nyíregyházi főgimnáziumba járt, felsőfokú tanulmányait Budapesten, Bécsben és Genfben folytatta, jogi és kereskedelmi diplomát szerzett.

Az első világháború után visszaköltözött Kisvárdára, ahol a Takarékpénztár igazgatója lett. A galamblövészettel 1921-ben kezdett el foglalkozni. A párizsi olimpián agyaggalamblövésben aranyérmet szerzett, csapatban többszörös világ- és Európa-bajnok, egyéniben többször állt dobogón. 1961-ben visszavonulva a versenyzéstől, edző, majd szaktanácsadó lett, társelnöke volt az 1934-ben megalakult Kisvárdai Polgári Lövészegyletnek. Halasy később elköltözött Kisvárdáról, edzőként és szaktanácsadóként is tevékenykedett, 1970-ben halt meg.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában