Evakuálták a föld alatti kórházat

Evakuálták a föld alatti kórházat
Vízbetörés miatt ki kellett üríteni és bezárni a kárpátaljai allergológiai kórház föld alatti részlegeit – adta hírül kedden a kárpátaljai UA-Reporter hírportál.

A Szlatinai Sóbánya használaton kívüli tárnáiban végzett sóterápiás gyógyászati eljárások helyszíne életveszélyessé vált.

Az evakuálás rendezetten zajlott le, és mind a betegek, mind a kórház személyzete biztonságban van – szögezi le helyi forrásokra hivatkozva az internetes kiadvány. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kórház bezárása ideiglenes, vagy pedig véglegesnek tekinthető.

A bányában 2002-ben észlelték először azt a hatalmas intenzitású vízbetörést, amelynek pontos oka máig sem tisztázott. Az alsó szinteket elárasztó vizet még a legerősebb szivattyúkkal sem voltak képesek eltávolítani, így nem sokkal később le kellett állítani a kitermelést.

A vízszint folyamatos emelkedése miatt már három éve be kellett zárni az ukrán Országos Allergológiai Kórház 9-es bányában üzemelő részlegét. Annak páciensei azt követően a mostanáig szárazon maradt 8-as bányában működő megyei kórház helyiségeit használták közösen a helyi betegekkel. Mivel azonban a bánya megmentésére az ukrán kormány részéről nem történtek meg a szükséges lépések, csupán idő kérdése volt, hogy a víz mikor éri el a sóbányának ezt térségét is.

Ukrajnában egyedül a Szlatinai Sóbánya tárnáinak különleges klímája volt alkalmas a különböző légzőszervi megbetegedésekben – elsősorban asztmában – szenvedők szpeleoterápiás kezelésére. A bánya területén létesített Megyei Allergológiai Kórház 1968 óta fogadta a betegeket. A 300 méter mélységben kialakított sókamrákban állandó volt a hőmérséklet és a légnyomás, a levegőben lebegő szószemcsék pedig kiváló gyógyhatást fejtettek ki a légzőszervekre.

– Független Hírügynökség –
hirdetés