Évente egy kisváros lakosságát öli meg

Akt.:
Életet menthet ez a mozdulat
Életet menthet ez a mozdulat
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Minden ötödik gyerek egy doboz cigit szív el passzív dohányosként egy hétvége alatt.

A cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40–50 éves embereket érintik, akik átlag húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek. Még ennél is komolyabb fenyegetést jelent, hogy a 12–14 éves, serdülőkorú lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka fújja nap mint nap a füstöt.

A dohányzóknál és a környezetükben élőknél gyakoribbak a szívpanaszok, romlanak a már meglévő tünetek, fokozódik a halálos szívizomelhalás gyakorisága – írta a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) a nemdohányzók világnapja (május 31.) alkalmából kiadott közleményében.

A dohányzás korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége, melyet a XX. század pestisének is szoktak nevezni (mely sajnos áthúzódott a XXI. századra is), hiszen az általa okozott halálozás világszerte a középkori fertőző betegségek pusztításával vetekszik.

Legalább a terhesség alatt ne!

Az áldozatok mintegy 20 százaléka nő, ugyanakkor több mint 150 ország adatait tekintve a serdülőkorú lányok mintegy 7, míg a fiúk 12 százaléka hódol e káros szenvedélynek. Megközelítőleg 2500 azon passzív dohányosok száma, akiket mások cigarettafüstje öl meg. Az egészségkárosodás legvédtelenebb érintettjei azok a kiskorú gyermekek, akik közvetlen elszenvedői dohányos szüleik szenvedélybetegségének. Minden ötödik gyerek egy doboz cigit szív el passzív dohányosként egy hétvége alatt.

Sajnos a kismamák körében is egyre többen dohányoznak, nem számolva a korai és késői következményekkel. Az is sokat jelentene a magzat és az anyuka egészsége szempontjából, ha legalább a terhesség ideje alatt felhagynának a cigarettázással – figyelmeztetnek a kardiológusok.

Az emberi szervezet eltérően reagál a dohányzás károsító hatásaira, a dohányosok döntő részénél a cigarettázás az egész szervezetet megbetegíti, és mintegy 25, életet veszélyeztető betegség vagy betegségcsoport kialakulásáért tehető felelőssé.

Nagyon fontos tudni, hogy ha időben abbahagyjuk a dohányzást, az addig okozott károsodások visszafordíthatók. A tapasztalatok szerint, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, annál pl. a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye a későbbi időszakban már olyan, mintha soha nem dohányzott volna – olvasható a közleményben.

KM
hirdetés