Eveztek, szereltek, pecáztak a rakamazi táborban

Eveztek, szereltek, pecáztak a rakamazi táborban
Rakamaz – A szervezők egyik célja az volt, hogy kimozdítsák a televízió és a számítógép elől a gyermekeket.

Itt a nyár, az önfeledt pihenés ideje. Sokan a vízparton keresnek menedéket, és sokan az aktív pihenésként horgászattal múlatják az időt. A gyerekek is, ha tehetik, a nyári táborokban pihenik ki a tanév fáradalmait. A táborozási palettát színesítik a megyei horgászszövetség meghirdetett és támogatott horgásztáborai.
A Horgász-suli program keretében a megyében 12 horgászegyesület tervezett nyári tábort. A program a horgászegyesületek és az általános iskolák egymásra találását hívatott elősegíteni.

Közelebb a természethez

A rakamazi Nagy-Morotván az elmúlt héten a helyi Cormorán Sporthorgász és Természetvédő Egyesület a Nyírteleki Horgászegyesülettel közösen rendezett egy kétnapos horgásztábort a két város gyermekeinek. Huszonnyolc kisiskolás vett részt a tábor életében, amelynek rendezésében öt horgász és két tanárnő is segített.

– A tábor egyik célja az volt, hogy kimozdítsuk a televízió és a számítógép elől a gyermekeket és a szabadban értékes programokkal hozzuk őket közelebb a természethez, a vízparthoz, horgászathoz és ezeken keresztül egy egészségesebb életformához – tájékoztatta lapunkat Biri Imre, a rakamazi Cormoran ­Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület alelnöke.

– Az első nap a horgászat fortélyait igyekeztünk játékos formában átadni a fiataloknak. Volt itt akváriumi ­bemutató miniatűr készségekkel és apró halakkal, volt célba dobás kézzel és ­horgászbot segítségével, volt halfelismerési kártyajáték, volt ­horogkötés tenyérnyi horogra és horgászcsomók készítése ­„kertészeti” kötözőzsinórral.

A helyes viselkedés

Az egyik foglalkozási helyen a vízparton viselkedés és a horgászat szabályait sajátították el a leendő horgászok, még időben tisztázva, hogy milyen halat, mekkora méretben és mikor lehet kifogni. Sokan itt ismerkedtek meg az evezés nem könnyű ­tudományával. Minden fiatal kapott mentőmellényt, és a biztonságot szem előtt ­tartva minden csónakban volt egy „felnőtt” kapitány, aki ­szükség esetén segített, hogy a csónakok célba is érjenek.
A második napon a horgász ötpróba versenyen bizonyíthatták tudásukat a résztvevők. Az ötpróba részeiként tesztlapot kellett kitölteniük, eveztek, készséget szereltek, célba dobtak és horgásztak. Természetesen a horgászatkor a kifogott halak száma volt a meghatározó.

KM


Az ötpróba eredménye

1. Stomp Levente, Balogh Zsófi, Kajnyikovics Botond, Kajnyikovics Miklós csapata

2. Erdős Szabolcs, Dankó Bence, Orosz Bence, Balogh Zoltán csapata

3. Borbély Márk, Vatamány Ádám, Magyar Szabolcs csapata


Címkék: , ,hirdetés