Nagyvilág

2013.01.08. 11:17

Digitális csendbe kódolt üzenetek

Mióta a Microsoft megengedte a kormányzati szerveknek, hogy megfigyeljék a Skype beszélgetéseket, jó páran úgy érezték, hogy ez nagyon nincs rendjén. Pár lengyel hekker rájött azonban arra, hogy kerülhető ki a Nagy Testvér.

Mióta a Microsoft megengedte a kormányzati szerveknek, hogy megfigyeljék a Skype beszélgetéseket, jó páran úgy érezték, hogy ez nagyon nincs rendjén. Pár lengyel hekker rájött azonban arra, hogy kerülhető ki a Nagy Testvér. A digitális audio fájlok, amiket a Skype is használ a beszélgetésekhez tízezernyi karaktert kódot foglalnak magukba másodpercenkenként. Amikor a rendszer egy beszélgetés végén csendet észlel, egy más, jóval rövidebb karaktersort használ.

Ezt a digitális csendet használja ki a SkypeHyde névre keresztelt módszer, ami ide rejti a szövegeket, képeket, sőt még az audio fájlokat is. Wojciech Mazurczyk, az egyik fejlesztő szerint az ily módon elrejtett információ megkülönböztethetetlen a digitális csendtől, ezért szinte lehetetlen a SkypeHide felfedezése.

Az app egyelőre még sajnos nem érhető el a kereskedelmi forgalomban, a fejlesztők egy júniusi, Párizsban rendezendő szteganográfiai konferencia utánra tervezik a publikálást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!