Extrém munkahelyi balesetek: A tragédiához egyetlen rossz mozdulat is elég

Akt.:
Extrém munkahelyi balesetek: A tragédiához egyetlen rossz mozdulat is elég
© Fotók: KM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Csak az elmúlt hetekben több munkahelyi balesetről számoltak be a híradások.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb sajtóvisszhangja egy miskolci sütőüzemben történt brutális esetnek volt: egy 26 éves férfi teljes alkarját letépte egy dagasztógép. Az ügyben vizsgálat indult, mert nem zárható ki, hogy a tésztakeverő nem működött megfelelően.

Július elején négyórás operáción esett át az 41 éves fiatalember, akit az Ungvári Turbogaz gyár öntödéjében egy robbanás során eltalált egy forró cső. Meződnél pedig a napokban maga alá rántott egy bálázógép egy középkorú férfit, aki belehalt a súlyos sérülésekbe. Bár szinte minden munkának megvannak a maga veszélyei, egyes területeken kiemelten fontos a biztonság kérdése, hiszen egy apró hiba a dolgozó életébe kerülhet.

Lakatos Tibor, a VELA Kft. ügyvezető igazgatója ugyan nem hallott arról a konkrét esetről, amikor egy miskolci pékségben a tésztakeverő gép leszakította egy ott dolgozó alkarját, de annyit elárult: sejtése szerint egy spirálkaros dagasztó okozhatta a balesetet.

Védőfelszerelés nélkül soha

– Minden dagasztónak van egy védőburkolata, amit úgy alakítottak ki, hogy a felemelése után leállítja a szerkezetet. Itt valószínűleg hibás volt a biztonságtechnikai burkolat. Ez extrém eset, érthetetlen, hogyan fordulhatott elő.

– Egy pékségben a legnagyobb balesetveszély a sütőkemence használatakor merülhet fel, mivel 220 fokos hőmérsékleten sütjük a kenyeret.

– Ha valaki elővigyázatlanul belenyúl, komoly égési sérülést szenvedhet. Az sem veszélytelen, amikor a pék kihúzza a kemencéből a sütőkocsit, ugyanis ennek az acélszerkezete és a tálcái üzemi hőfokra forrósodnak, s nem ajánlatos védőfelszerelés nélkül hozzájuk nyúlni. Olyanról is hallottunk, hogy pékek tréfából bezárták a munkatársukat a forgózsámolyos kemencébe, és a szerencsétlen megfulladt. Előfordulhat baleset a kiflisodró nem rendeltetésszerű használatakor is: a szerkezetnél, ahol szalag viszi a tésztát a sodrógéphez, szintén védőburkolat védi a kezet, de gondatlanságból megtörténhet a baj. A fánksütő berendezés pedig azért veszélyes, mert abból is kicsaphat a forró olaj – sorolt néhány veszélyforrást a pékség tulajdonosa.

A magasépítők, az alpinisták és az ácsok sokszor több tíz méterrel a föld felett járnak – azaz dolgoznak. Az utóbbi szakma képviselője Gyimesi István, aki szerint nemcsak fizikailag és szellemileg egyaránt megterhelő a magasban végzett munka, hanem a bontás során felszabaduló por is veszélyes.

– Gyakran kell felmennünk tornyok tetejére. Izgalmas feladatok ezek, a megfelelő biztonság mellett akár húszméteres állványokon „egyensúlyozunk”. Mielőtt elkezdjük a munkát, ellenőrizzük a köteleket, hevedereket, nehogy a magasban érjen minket meglepetés. Bár léteznek spéci biztonsági rendszerek, védőhálók, Magyarországon nem túl elterjedtek, kevesen fizetik meg ezek alkalmazását. Pedig egy hatvanfokos fal mellett magabiztosabban mennének a dolgok.

– Rengeteg olyan tetőt bontottunk és bontunk ma is, amit palából raktak, így azbesztet tartalmaz, ami nemcsak a miénkre, de a munkakörnyezetünkben lévők egészségére is ártalmas. Régebben a munkáltatókat nem igazán érdekelte, hogy a mérgező por és a szálas szigetelés mekkora károkat okoz. Ma már jobban odafigyelünk erre, védőmaszkot használunk, ami nem könnyíti meg a munkát és a kánikulában kifejezetten zavaró, de tudjuk, ez „szükséges rossz” – jegyezte meg a Na-Szu Építőipari és Kereskedelmi Kft. vezetője, aki saját bőrén tapasztalja a por kártékony hatását.

Rizikófaktorok

István a munkájukhoz használt szerszámokat, gépeket is a rizikófaktorba sorolja. – Mindenki a saját kárán tanulja meg, hogy a fűrész és a lemez vág, a flex meg harap. Nincs az az ácskesztyű, ami ezek ellen véd; ráadásul a finom munkákhoz (rajzolás, vágás, szegelés) le is kell venni, hiszen minden milliméter számít.

– A balesetin rengeteg az olyan sérült, aki felrakott egy kis flexre egy favágó korongot, figyelmetlen volt, vagy nem vette komolyan a munkát, és levágta, elvágta a kezét. Nem is gondolják az emberek, mekkora kárt tehetnek magukban. Nekem is hiányzik egy ujjpercem: egy kisebb gyaluval dolgoztam, vagányan, egy ujjal toltam végig a felületen. Amikor a gyalukés felé értem, megremegett a vége, rácsúszott az ujjamra és ledarálta. Nem örültem túlzottan – mesélte (ma már) nevetve Gyimesi István.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 21-ei számában és a kelet.hu-n.


Videó: “Láttam, hogy benne van a gépben a saját karom…”

Miskolc – Letépte egy tésztakeverő gép egy férfi kezét Miskolcon. A 26 éves férfi azt mondja: amikor kinyitotta a gép tetején a rácsot, hogy egy fent ragadt tésztadarabot leszedjen, le kellett volna állnia a szerkezetnek. De nem így történt, a dagasztó becsípte az ujjait és végül a teljes kezét leszakította.

Címkék: , ,hirdetés