EYOF – A győri küldöttség átvette az EYOF lángját

Róma, 2017. május 22. Görbicz Anita kézilabdázó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Jakabos Zsuzsanna úszó, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsveto és Karakas Hedvig cselgáncsozó (b-j) az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángjával Rómában, 2017. május 22-én, miután átvették a nyári 14. EYOF lángját az Európai Olimpiai Bizottságtól (EOC).
Róma, 2017. május 22. Görbicz Anita kézilabdázó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Jakabos Zsuzsanna úszó, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsveto és Karakas Hedvig cselgáncsozó (b-j) az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángjával Rómában, 2017. május 22-én, miután átvették a nyári 14. EYOF lángját az Európai Olimpiai Bizottságtól (EOC). - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Róma – Győr küldöttsége átvette a nyári 14. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángját az Európai Olimpiai Bizottságtól (EOC).

A hétfői, római ceremónián Karakas Hedvig, Pars Krisztián, Jakabos Zsuzsanna, Berki Krisztián és Görbicz Anita, az EYOF sportági nagykövetei közreműködésével Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) ügyvezető elnöke adta át a lángot Győr polgármesterének. Borkai Zsolt kijelentette, a jövő generációját fogják vendégül látni, amelyből sokan akár olimpiai, világ- vagy Európa-bajnokok is lehetnek.

Azok, akik végül nem érnek majd el ilyen sikereket, ők is mindenképpen a sport, az egészséges és aktív életmód nagykövetei lesznek – tette hozzá.

“A fiatalok jelentik a jövőt, és mi júliusban egy hatalmas, akár egész életükre meghatározó élményt szeretnénk nyújtani nekik, amelyből erőt meríthetnek a hétköznapok kemény és monoton edzéseihez” – folytatta. “Az EYOF olyan, mintha a saját gyermekem lenne. Hét éve lettem a MOB elnöke, hat éve döntötték el, hogy Győr rendezi az EYOF-ot” – mondta a MOB korábbi vezetője.

Hozzátette, az olimpiai faluk 98 százalékos készenlétben vannak, míg a sportcsarnokok május végére készülnek el.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kiemelte, az EYOF megrendezésének tapasztalata sokat segíthet majd a jövőben egy erős magyar olimpiai pályázat létrehozásában. Mint mondta, MOB-elnökként feladata terjeszteni az eszmét és erősíteni az olimpiai mozgalmat.

“Az EYOF rendkívül különleges esemény, amely nemcsak a sikerekről, az eredményekről szól, hanem arról is, hogy a fiatalok megtanulják, mi az olimpiai szellem, a barátság. Hogy megtapasztalják, milyen az olimpiai család tagjának lenni, milyen az olimpiai falu hangulata, a szurkolás, az atmoszféra. Bár fontos, hogy hány érmet nyerünk, ez még fontosabb” – mondta.

Kulcsár Krisztián hangsúlyozta, büszkén viszik haza az olimpiai lángot, és az EYOF jelképét, az arany olajfát. Hozzátette, Győr tökéletes hely a versenyeknek, és ő büszke a város vezetésére, illetve az EYOF szervezőire.

“Az ókorban azok voltak nagy hősök, akik sok embert megöltek. Ma a kreatív, a sportban, tudományban, kultúrában, gazdaságban eredményes emberek a hősök, akik nem ölnek meg senkit” – fejtette ki Janez Kocijancic. Hozzátette, büszke rá, hogy az Augustus császár által emeltetett Ara Pacisban, a béke oltárában zajlott az EYOF egyik fontos eseménye, a lángátadás. Mint mondta, a béke emberi érték, amely tökéletesen összeegyeztethető az olimpiai értékekkel.

Emlékeztetett rá: Európa a világ sportjának vezető kontinense, de ahhoz, hogy az is maradjon, hangsúlyt kell fektetni a fiatalságra, s a több mint negyedszázada létrejött EYOF ezt a célt szolgálja.

Giovanni Malagó, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke méltatta a magyar sport hagyományait. Saját nemzetéről megjegyezte, remek fiatal sportolóik vannak, s a CONI-nak az a legfontosabb célja és missziója, hogy az ő pályafutásuk második szakaszára előkészüljön.

A láng szerdán érkezik Győrbe, ahol 18 órától ünnepélyes keretek között fogadják a Városháza előtt.

A július 23. és 29. között sorra kerülő EYOF a 14 és 18 év közötti fiatalok versenye, melyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. Ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak a győri eseményre. Magyarországot 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés