Ez a harc, s nem végső

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Balázs Attila
Késő estére megtudtuk, ami eddig sem volt kérdéses: a magyar emberek többsége nem szeretné, ha afrikai, ázsiai migránsokat telepítenének hazánkba brüsszeli vezényszóra. Azt is tudjuk, hogy e többséget (szavazott, vagy sem) nem a politikai szimpátia verbuválta, hanem a személyes meggyőződés. Az aggodalom az újkori népvándorlás miatt, mely fölött a káosz gyakorolja az egyetlen rendező erőt. Nyéki Zsolt jegyzete.

A tragikum azonban nemcsak Európa válságát, hanem a magyar belpolitika színvonalát is befedi, mert mint mindig, ebben a referendumban is csupa győztest látni. A legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerült eredményes népszavazást tartani, de a kormány számára muníció, hogy álláspontját ilyen elsöprő arányban támogatták a voksolók. Az ellenzék mi másba kapaszkodhatna, mint az érvénytelenségbe, és sajátos módon vezeti le önnön sikerét a távol maradókból. Látni kell: a szavazók ilyen egybehangzó véleményét akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni, ha a választás pár százalék híján érvénytelen lett, s hogy aki kimerül a „gyűlöletkampány” szajkózásában, az a saját szimpatizánsai széles körével is szembemegy.

Az igazi kérdés azonban most is válaszra vár: ki és mikor fogja megszüntetni a migrációs nyomás okát? Addig csak üres szócsaták lopják a drága időt.

Nyéki Zsolt

 

Címkék: ,hirdetés